Tlak zraka u gumama

Preporučujemo da kvalitetnim uređajem za mjerenje tlaka zraka barem jedanput mjesečno provjerite tlak u gumama; pritom ne zaboravite rezervnu gumu.

 

Ako je tlak zraka u gumama pravilan, one se sporije troše, potrošnja goriva je manja, upravljivost vozila bolja, a spriječit ćete i moguće nesreće. Ako pomislite na to što se sve može dogoditi ako ne održavate odgovarajući tlak u gumama – veća potrošnja goriva, kraći životni vijek gume, loša upravljivost vozila (ponekad čak i gubitak kontrole nad vozilom), mogućnost preopterećenja vozila – postat će vam jasnije zašto tlak zraka treba redovito provjeravati.

 

Gdje se mogu naći podatci o tlaku zraka?

Pravilna vrijednost tlaka zraka navedena je u knjižici s tehničkim uputama za vaše vozilo ili na naljepnici koja može biti na rubu vozačevih vrata, na dovratku, na vratašcima ladice na armaturnoj ploči ili na unutarnjoj strani poklopca spremnika za gorivo. Ako ne možete naći podatke o tlaku zraka, Fulda vam preporučuje da se obratite najbližem vulkanizeru.

 

Kako provjeriti tlak zraka u gumama?

Mnogi su vozači uvjereni da tlak mogu provjeriti jednostavno tako da pogledaju gumu i ocijene izgled boka. Činjenica je međutim da pravilna kontrola tlaka u gumi zahtijeva precizan mjerač tlaka. Treba znati da mjerači tlaka na benzinskim crpkama mogu biti prilično netočni zbog velike izloženosti i česte pogrešne uporabe. Najbolje je da vam tlak u gumama izmjeri najbliži vulkanizer.

Kad mjerite tlak u gumama vašega vozila, gume moraju biti "hladne". To znači da se automobilom još niste vozili (nemojte zaboraviti da se tijekom vožnje povisuje temperatura guma i povećava tlak u gumama).