Belgium NL
Land wijzigen

Seizoensbanden

Wees op elk seizoen voorbereid

Elk seizoen brengt rijgevaren met zich mee. Door uw auto op elk seizoen voor te bereiden, kunt u het hele jaar door met een gerust hart rijden, ongeacht het weer.

Wees op alle weersomstandigheden voorbereid

Als u een lange reis maakt, kijk dan de banden na alvorens u vertrekt. Controleer of de profieldiepte volstaat (het wettelijke minimum bedraagt 1,6 mm) en of de banden correct zijn opgepompt. Vergeet de reserveband niet na te kijken.

In sommige landen bent u verplicht om te allen tijde een eerstehulpkoffertje en gevarendriehoek in uw auto te bewaren. Bovendien moet u over een noodkit met signaalvlammen, een fles water, startkabels, een deken, een fluorescerend hesje, papieren vodden, een zaklamp, een autolader voor mobiele telefoons en sproeiervloeistof beschikken. Als u in uw regio met extreme koude of sneeuw te maken krijgt, moet u eveneens reservekleding en dekens voorzien. Raadpleeg uw lokale automobielvereniging voor inlichtingen rond de wettelijke vereisten omtrent autonoodkits in uw regio.

Driving in summer

Rijden in de zomer

Als u eenvoudige onderhoudsgewoonten kweekt en enkele voorzorgen neemt, bent u op zowat elk zomers rijgevaar voorbereid.

Swap your winter tires for summer ones

Ruil uw winterbanden in voor zomerbanden

Als u volgens het seizoen van banden wisselt, moet u uw winterbanden weghalen en uw zomerbanden plaatsen van zodra de temperatuur regelmatig boven 10°C stijgt. Uw zomerbanden werden ontwikkeld om te presteren op een nat en droog wegdek bij zacht weer. Als u uw winterbanden hebt gedemonteerd, moet u ze vervolgens correct opslaan. Leg ze op de zijkant en steek ze in geschikte opslagzakken. Uw dealer kan u misschien opslagmogelijkheden buiten het seizoen aanbieden.

Maintain fluid levels

Vloeistofpeil onderhouden

Het is belangrijk om de vloeistoffen in uw wagen op het correcte peil te houden. U zou kunnen overwegen een iets dikkere olie te gebruiken in de zomer die beter bestand is tegen de hitte.

Verifieer regelmatig het peil van de ruitensproeiervloeistof, het koelwater en de remvloeistof.

Keep the correct tire pressure

De juiste bandenspanning behouden

Warm weer betekent dat uw banden twee keer zo snel spanning verliezen als in de winter. Zorg er zeker voor vaker uw bandenspanning te controleren wanneer het kwik stijgt.

Banden met te weinig lucht genereren meer warmte bij het rollen. Erop rijden vermindert uw brandstofefficiëntie.

Check your battery life

Controleer de levensduur van de accu

Bij zomerse temperaturen moet uw accu soms intensiever werken, in het bijzonder als hij al enkele jaren oud is. Het is een goed idee de accu door een vakman te laten nakijken. Misschien moet hij gewoon worden herladen of is het tijd voor een nieuwe accu.

Prepare for challenging weather

Bereid u voor op moeilijke weersomstandigheden

Ook zomerweer kan een beproeving zijn. Zware regen, mist, felle wind en zelfs extreem weer zoals orkanen en tornado's kunnen in de warmere maanden voorkomen. Bereid u voor op slipgevaar en leer uw koers te corrigeren bij felle wind.

Driving in winter

Rijden in de winter

Als u zich voordat de temperaturen zakken op winterweer – met inbegrip van noodsituaties – voorbereidt, kunt u in de koudere maanden van elke reis genieten. Zelfs als de winters in uw regio te zacht zijn voor sneeuw en ijs, moet u zich op winterse noodsituaties voorbereiden.

Fit winter tires

Winterbanden plaatsen

Het is een goed idee specifieke winterbanden te gebruiken als het in uw regio 's winters meerdere keren sneeuwt of de temperatuur regelmatig onder 7°C zakt. Zomerbanden zijn minder geschikt voor winterse wegen, maar dankzij een winterband presteert uw auto naar behoren in de koudere maanden.

Check brakes, defroster, and heater

Remmen, ontwaseming en verwarming controleren

Uw remprestaties zijn het hele jaar door van cruciaal belang, in het bijzonder in de koudere maanden. Vergeet uw remmen niet na te kijken voordat u de winterse wegen op trekt. Controleer de ontwaseming en verwarming zodat u klaar bent om te starten op koude ochtenden.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Zorg voor de juiste hoeveelheid antivriesmiddel en ruitensproeiervloeistof

Zorg ervoor dat u een sproeiervloeistof kiest die geschikt is voor gebruik de hele winter door, en houd het niveau in de gaten. Het kan een goed idee zijn om de wisserbladen te verversen voor de aanvang van de winter, zodat u erop bent voorbereid als het tijd is om ijs en sneeuw van de voorruit te verwijderen. Draag zorg voor uw koelsysteem door uw antivriesmiddel in de gaten te houden. De vloeistof in het systeem zou half uit water en half uit antivriesmiddel moeten bestaan. Laat dit controleren bij een plaatselijke garage of koop een testset.

Change to winter grade oil

Ga over op dunne winterolie.

De dikkere olie die u wellicht gebruikt tijdens de zomermaanden is minder geschikt voor de winter. U kunt een dunne winterolie gebruiken om u te helpen uw auto koud te starten tijdens de winterdagen. U kunt het beste uw olie vervangen voordat de temperatuur daalt.

Give your vehicle a rinse

Spoel uw wagen

Wegen worden in de winter veiliger gemaakt met zout en chemische producten, maar deze kunnen uw voertuig na verloop van tijd corroderen. Het is ook belangrijk om de zichtbaarheid te onderhouden door de voorruit en de overige ramen schoon te houden. Was uw voertuig regelmatig, vooral als vuil begint aan te koeken.

Drive safely and slow down

Rij veilig en matig uw snelheid

Voorzie extra tijd voor elke reis, zodat u langzamer kunt rijden op gladde wegen of bij slecht weer. Het is belangrijk andere voertuigen niet te hinderen op de weg. Nader het voertuig voor u dus niet te dicht. Zelfs een goed onderhouden wegdek wordt glad bij sneeuw en ijs. Leer dus met slippen om te gaan.