Belgium NL
Land wijzigen

Bandenuitleg

Bandonderdelen worden in een bandenfabricagemachine tot een 'groene' band omgevormd

Vervaardiging van banden

U weet dat uw auto een complexe technische constructie is, maar slechts weinig bestuurders beseffen wat bij de vervaardiging van een band komt kijken. Banden staan volledig in voor de prestaties en de handling van uw voertuig. We leggen uit hoe ze van rubber naar het wegdek evolueren.

Bandonderdelen worden in een bandenfabricagemachine tot een 'groene' band omgevormd

Mixen

Het rubbermengsel van een band bevat maar liefst 30 ingrediënten. Verschillende soorten rubber, vulmaterialen en andere ingrediënten worden in zogenaamde Banbury-mixers geplaatst. Die reusachtige mixers maken een kleverige, zwarte samenstelling, die naar de walserij wordt gebracht.

Bandonderdelen worden in een bandenfabricagemachine tot een 'groene' band omgevormd

Walsen

Het gekoelde rubbermengsel wordt naar een walserij gebracht, waar het in repen wordt gesneden. Andere onderdelen van de banden worden tijdens deze stap vervaardigd. Dit is tevens het moment waarop de structuur van de band wordt gevormd met repen die in de walserij worden gesneden.

Bandonderdelen worden in een bandenfabricagemachine tot een 'groene' band omgevormd

Constructie

Tijdens deze stap in het proces wordt een zogenaamde 'groene band' gebouwd. De band wordt in een grote machine gebouwd, die alle onderdelen op de juiste plaats zet. Aangezien de meeste onderdelen al zijn toegevoegd, lijkt de groene band bijna op een afgewerkt product. Hij heeft stalen gordels, een koordlaag, een profiel en weefselelementen.

Bandonderdelen worden in een bandenfabricagemachine tot een 'groene' band omgevormd

Vulkanisatie

Op dit punt wordt de band gevulkaniseerd, waardoor hij zijn definitieve vorm krijgt. Hij wordt in een vulkanisatiemachine geplaatst, die alle onderdelen van de band samenperst, het profiel creëert en de wangmarkeringen aanbrengt.

Bandonderdelen worden in een bandenfabricagemachine tot een 'groene' band omgevormd

Inspectie

Elke band wordt zorgvuldig door opgeleide inspecteurs nagekeken. Bovendien worden speciale machines ingezet om zelfs kleine onvolkomenheden op te sporen. Kwaliteitscontroleurs halen willekeurig banden van de lijn en snijden ze open om ze in detail te onderzoeken. Bovendien worden sommige banden van de productielijn genomen en afzonderlijk onder een röntgenmachine gehouden om inwendige gebreken vast te stellen. Alle banden moeten aan de strenge Fulda-normen voldoen.

De onderdelen van een band

Koordlaag: Het geraamte van een band bestaat uit materiaallagen, koordlagen genaamd. Koordlagen beperken de elasticiteit en houden de band toch soepel. Ze worden meestal vervaardigd uit strengen van geweven vezels, die met rubber zijn gecoat. Een band wordt verstevigd met een zogenaamde karkaskoordlaag, die rechtstreeks op de binnenvoering van de band wordt gelegd.

Hielen: Hielen vormen de hermetische dichting tussen de wielvelg en de band. Ze worden vervaardigd uit gevlochten, hoogwaardig staal, dat met rubber is gecoat.

Gordel: Geweven platen uit staaldraad worden met rubber gecoat en rond de band geplaatst. Zulke gordels bieden stijfheid en verstevigen de band. Met het oog op meer duurzaamheid en weerstand tegen lekrijden, omvatten sommige bandmodellen Kevlar-strengen.

Wang: Op de buitenkant van de wang prijkt de noodzakelijke fabrikantinformatie voor de band. De wang zelf reikt van de hiel tot het profiel. Dit onderdeel uit ultradik rubber biedt zijdelingse stabiliteit.

Schouder: De schouder van een band is een smalle, schuine rand tussen het profiel en de wang. Het is cruciaal voor het bochtgedrag.

Profiel: Het profiel is de plaats waar het rubber de weg raakt. Het biedt u zowel grip als schokdemping. Vele van de belangrijkste eigenschappen van de band hangen af van de rubbersamenstelling en het profielontwerp ervan.

Lamel en groef: Via de diepe groeven tussen de profielblokken voert de band water af. De kleinere groeven in de profielblokken heten lamellen. Ze dienen om 's winters grip te hebben op sneeuw en ijs.

Rib: Sommige banden zijn uitgerust met een versterkende rib. De rib reikt tot het midden, hetzij het zwakste deel van de band.