Belgium NL
Land wijzigen

EU-BANDENLABEL – OVERZICHT

Net zoals bij het energielabel op keukenapparatuur kunt u met het nieuwe EU-bandenlabel heel eenvoudig belangrijke veiligheids- en milieuaspecten van een band bekijken. Gebruik de onderstaande links voor meer informatie.

Informatie bandenlabel weergeven

Het EU-bandenlabel wordt als een sticker op alle nieuwe banden vanaf november 2012 weergegeven. Alle dealers zijn verplicht deze informatie te bieden. U kunt ook EU-waarderingen voor alle Fulda-banden op onze website bekijken.

De getoonde labelwaarden zijn alleen ter illustratie. De waarden voor een bepaalde bandenserie/maat kunnen afwijken.

Maar liefst 20% van het brandstofverbruik van uw voertuig houdt verband met de rolweerstand van uw banden. Dit is de weerstand waar uw band mee te maken krijgt zodra hij de grond raakt. Een band die gemakkelijk rolt, verbruikt minder brandstof omdat er minder energie verloren gaat aan wrijving en warmte.

Brandstofefficiëntie wordt gewaardeerd in 7 verschillende categorieën van A (meest brandstofefficiënte categorie) tot G (minst efficiënt). D wordt niet voor personenauto's gebruikt.

Voordelen

Het verschil in brandstofverbruik tussen een auto met klasse A-banden en een auto met klasse G-banden kan oplopen tot 7,5%. Dat betekent een kostenbesparing van meer dan € 300 gedurende de levensduur van de banden.* Door brandstofefficiënte banden te kopen zorgt u ook voor een minder schadelijke CO2-uitstoot.

Andere factoren die de brandstofefficiëntie beïnvloeden

Voor optimale brandstofefficiëntie moet u ervoor zorgen dat de banden voldoende zijn opgepompt. Een lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand en de impact op grip op nat wegdek. Ook het gewicht van uw voertuig en uw persoonlijke rijstijl kunnen een groot verschil uitmaken. Energie-efficiënt rijden, oftewel 'ecorijden', kan uw brandstofverbruik aanzienlijk verlagen.

* Op basis van een gemiddeld verbruik van 8 l per 100 km, een brandstofprijs van 1,50 Euro per liter en een gemiddelde kilometrage van 35.000 km

Grip op nat wegdek is een belangrijke overweging bij het kopen van nieuwe banden. De EU-waardering wordt bepaald door de remafstand op natte ondergronden.

Grip op nat wegdek wordt geclassificeerd van A (categorie met de kortste remafstand) tot en met F (categorie met de langste remafstand).

D en G worden niet voor personenauto's gebruikt.

Waarom is grip op nat wegdek belangrijk?

Een paar extra meters kunnen het verschil uitmaken in een noodsituatie. Banden met A-waardering hebben een remweg die 30% korter dan banden met een F-waardering. Voor een personenauto die volledig remt bij 80 km/u, is dat een remafstand die 18 meter korter is.*

Opmerking: houd tijdens het rijden altijd rekening met de aanbevolen rijafstand.

*Gemeten volgens de testmethoden uit Bepaling EC 1222/2009. De remafstanden kunnen variëren afhankelijk van de rijomstandigheden en andere factoren die invloed hebben.

Banden zorgen voor een deel van het passeergeluid van uw voertuig. Door banden met een goede geluidswaardering te kopen, zorgt u ervoor dat u minder impact hebt op de omgeving waarin u rijdt.

Het externe geluidsniveau van de band wordt als decibelwaarden getoond. De pictogrammen met geluidsgolven geven aan of het bandgeluid boven of onder de nieuwe Europese limieten valt.

  • 1 zwarte geluidsgolf: Stil (3 dB of meer lager dan de toekomstige Europese limiet)
  • 2 zwarte geluidsgolven: Matig (tussen de toekomstige Europese limiet en 3 dB lager)
  • 3 zwarte geluidsgolven: Luid (boven de toekomstige Europese limiet)
Het aantal decibels is belangrijk

Een toename van slechts enkele decibels betekent een groot verschil in geluidsniveaus. Sterker nog: door een verschil van 3dB maakt de band al twee keer meer geluid.