Сезонни гуми

Трябва ли да купувате зимни гуми?

Зимните гуми са разработени да осигурят сцепление и контрол през по-студените месеци. Те са законово изискване в някои европейски страни, но те могат също така да бъдат умен избор за места, където зимите са сравнително меки. Какво прави зимните гуми различни?

Те предлагат по-безопасно шофиране в студено време: Зимните гуми Fulda използват специална кварцова смес, предназначена да подобри представянето на гумите, когато температурите падат под 7°С. Тази смес прави стартирането, спирането и завиването по-лесно на студени пътища. Всесезонните или летните гуми могат да се използват през зимата, но специалните зимни гуми са направени, за да осигурят по-добър контрол, когато е студено.

Те са проектирани за стабилно сцепление на зимни пътища: Ще забележите, че на нашите продуктови страници говорим за „грайфери“ на нашите зимни гуми. Тези допълнителни прорези в протекторите дават допълнително сцепление на суровите зимни пътища. По-широките блокове на протектора подобряват способността за отвеждане на снега от гумата. Ако живеете на място, където зимите означават лед по пътищата, зимните гуми с шипове предлагат допълнително сцепление.

Как да си купите зимни гуми

Тъй като новият етикет на ЕС за гуми не оценява представянето през зимата, добра идея е да се получи независимо упътване от друг източник. В този случай независимите изпитвания на гуми могат да бъдат полезни. Безпристрастните органи за изпитвания могат да ви помогнат да решите кои характеристики на гумите са подходящи за вашия автомобил, климат и стил на шофиране. Вашият търговец на гуми ще ви запознае с наличните възможности и ще ви посъветва относно най-подходящите гуми за вас.

Зимните, летните и всесезонните гуми имат различно сцепление с пътя. Смесването на гуми, които нямат едни и същи шарки на протектора или конструктивни особености, може да влоши техническите показатели, когато ви трябват най-много. За оптимално поведение, използвайте един и същ комплект гуми на всичките четири колела.

Ако се грижите правилно за вашите зимни гуми, вашата значителна инвестиция ще бъде по-дългосрочна. Това означава да ги съхранявате на техните страни, а не със страната на протектора надолу. Съхраняването им в специални чували също спомага за запазването им в неактивния сезон. Ако ви липсва достатъчно пространство на мястото, където живеете, обсъдете с вашия местен дилър други възможности за съхранение.

Зимните гуми са предназначени да ви помогнат да шофирате с добро сцепление на зимните пътища. Те могат да ви донесат удоволствие от шофирането през по-студените месеци, но винаги трябва да поставяте безопасността по пътищата на първо място. Зимните гуми могат да имат по-нисък скоростен индекс от летните им еквиваленти. Проверете препоръчителния скоростен индекс на вашата гума и се уверете, че не го надвишавате.

Добра идея е често да проверявате налягането на гумите и дълбочината на протектора. Поддържането на правилното налягане на гумите ви помага да извлечете максимума от вашите гуми. Дълбочината на протектора е важна за поддържане на оптимални технически показатели. Когато законодателството изисква зимни гуми, обикновено също има законова минимална дълбочина на протектора. Законодателството на ЕС изисква минимална дълбочина на протектора от 1,6 мм за летни гуми. Във Fulda, ние препоръчваме дълбочина на протектора на зимни гуми от най-малко 4 мм.