Икономия на гориво и съпротивление при въртене

До 20% от разхода на гориво на вашия автомобил се дължи на съпротивлението при въртене на гумите. Това е съпротивлението, което гумата среща при контакта с повърхността. Една лесно въртяща се гума изисква по-малко гориво, тъй като по-малка част от енергията се губи при триене и загряване.

Икономията на гориво се оценява по 7 различни категории – от A (най-икономична категория) до G (най-малко икономична категория). Категория D не се използва за пътнически автомобили.

Предимства

Разликата в разхода на гориво между автомобил с гуми категория A и автомобил с гуми категория G може да достигне 7,5%. Това означава повече от €300 икономия за целия живот на гумите.* Като изберете икономични гуми, ще намалите и вредните емисии на CO2 .

Други фактори, които влияят на разхода на гориво

За оптимална икономия на гориво се погрижете гумите да са правилно напомпани. Ниското налягане на гумите увеличава съпротивлението при въртене и се отразява на сцеплението на мокра настилка. Теглото на вашия автомобил и вашият личен стил на шофиране също могат да окажат голямо влияние. Енергийно ефективното – „екологично“ – шофиране може значително да намали разхода на гориво.

*При среден разход 8 литра/100 km, цена на горивото 1,50 евро/литър и среден пробег 35 000 km на гума

Показаните стойности на етикетите са само примерни. Стойностите за определена серия или размер гуми може да се различават.