Икономия на гориво и съпротивление при търкаляне

На съпротивлението при търкаляне се дължи до 30% от разхода на гориво на един товарен автомобил. С по-ниско съпротивление при търкаляне гумите изразходват по-малко гориво и излъчват по-малко емисии.

Икономията на гориво се оценява от A (най-икономична категория) до F (най-малко икономична категория). Категория G не се използва за товарни автомобили.

Предимства

Има до 15% разлика в икономията на гориво между нови гуми категория A и гуми категория F. Това прави повече от 7000 евро икономия за целия живот на гумите.* Като изберете икономични гуми, ще намалите и вредните емисии за околната среда.

Други фактори, които влияят на разхода на гориво

За оптимална икономия на гориво гумите трябва да бъдат правилно напомпани. Използването на препоръчителното налягане гарантира, че областта на протектора ще се деформира само колкото е необходимо за носенето на товара. Теглото на товара и сходимостта на колелата също играят своята роля, както и личният стил на шофиране. „Екологичното шофиране“ може значително да намали разхода на гориво.

Изтеглете нашето ръководство за икономия на гориво за съвети.

*Изчислението е направено при следните допускания: среден разход на гориво на автомобила 32,3 l/100 km → 323 l/1000 km → 14,7% потенциални икономии = 47,5 l по-нисък разход на гориво на 1000 км → цена на горивото 1,50 евро/литър = 71,25 евро/1000 km → 100 000 km пробег/година = 7125 евро икономии на година.

Показаните стойности на етикетите са само примерни. Стойностите за определена серия или размер гуми може да се различават.