Denmark DA
Skift land

Forstå dit dæk

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Sådan produceres dæk

Du ved naturligvis, at din bil er komplekst stykke ingeniørkunst, men det er de færreste bilister, der tænker over, hvor meget det kræver at fremstille et dæk. Hver gang du tester din bils ydelse og køreegenskaber, er det dækkene, der leverer varen. Vi forklarer, hvordan kræfterne overføres fra dækket til vejbanen.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Blandingsproces

Gummiblandingen i et dæk kan indeholde helt op til 30 ingredienser. Forskellige typer gummi, fyldstoffer og andre ingredienser hældes i maskiner, der kaldes Banbury-mixere. Disse gigantiske blandemaskiner skaber en sort gummimasse, der sendes til valsning.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Valsning

Den afkølede gummiblanding bliver sendt til en valse, hvor den skæres i baner. På dette stadium forberedes andre af dækkets bestanddele. Det er også på dette stadium, at hele dækkets struktur skabes af de gummibaner, der skæres i valsen.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Konstruktion

Denne del af processen indebærer, at der konstrueres et såkaldt "grønt dæk". Det konstrueres i en stor maskine, som placerer alle komponenterne på deres rette plads. Eftersom de fleste komponenter er blevet tilføjet, ligner det grønne dæk næsten det færdige produkt. Det har stålbælter, tråde, slidbaner og tekstilelementer.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Vulkanisering

Herefter bliver dækket vulkaniseret og får sin endelige form. Det placeres i en vulkaniseringsmaskine, som komprimerer alle dele af dækket, skaber slidbanen og tilføjer markeringer på siderne.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Inspektion

Hvert eneste dæk bliver omhyggeligt inspiceret af specialuddannede inspektører. Der anvendes også særlige maskiner, som er designet til at registrere selv de mindste fejl. Kvalitetssikringsteknikere udvælger tilfældige dæk fra produktionen og skærer dem op for at undersøge dem nærmere. Derudover bliver visse dæk røntgenfotograferet enkeltvis for at undersøge, om de har indvendige svagheder. Alle dæk skal opfylde Fuldas høje standarder.

Dækkets dele

Tråd: Skelettet i dit dæk består af flere lag materiale, som kaldes tråde. Trådene reducerer elasticiteten, samtidig med at dækket bliver ved med at være fleksibelt. De er normalt fremstillet af gummibelagte tråde bestående af vævede fibre. Dit dæk forstærkes med et lag af karkassetråde, som placeres lige over dækkets mellemlag.

Vulster: Vulsterne danner en lufttæt forsegling mellem fælg og dæk. De er fremstillet i flettet stål med en gummibelægning.

Bælte: Vævede bælter af stålwire beklædes med gummi og placeres rundt om dækket. Disse bælter afstiver dækket og gør det stærkere. For at øge holdbarheden og beskytte mod punkteringer indeholder nogle dækmodeller desuden kevlartråd.

Siden af dækket: På dækkets yderside kan du finde producentens oplysninger om dit dæk. Siden af dækket går fra vulsten til slidbanen. Dette område med ekstra tykt gummi sikrer tværgående stabilitet.

Skulder: Dækkets skulder er den lille facetterede kant mellem slidbanen og siden. Den har stor betydning for kontrol i sving.

Slidbane: Slidbanen er det område, hvor gummiet er i kontakt med vejbanen og giver dig såvel vejgreb som støtte og stabilitet. Mange af dit dæks vigtigste egenskaber afhænger af gummiblandingen og slidbanens udformning.

Spor og riller: Dækket bortleder vand takket være de dybe riller, der adskiller slidbaneblokkene. De mindre riller i slidbaneblokkene kaldes for spor og er vigtige for vejgrebet på sne og is om vinteren.

Ribbe: På nogle dæk anvendes denne forstærkende ribbe. Den løber gennem midten, som er den svageste del af dækket.