Finland FI
Vaihda maata

Vuodenajan renkaat

Valmiina kaikkiin vuodenaikoihin

Jokaisen vuodenaikaan liittyy vaaroja liikenteessä. Valmistelemalla auto jokaista vuodenaikaa varten voi auttaa nauttimaan ajamisesta ympäri vuoden säästä huolimatta.

Valmistaudu kaikentyyppiseen säähän

Jos olet lähdössä pitkälle matkalle, tarkasta renkaat ennen lähtöä. Varmista, että kulutuspintaa on riittävästi eli vähintään lainsäädännön edellyttämät 1,6 mm ja että renkaissa on riittävästi ilmaa. Muista tarkastaa myös vararengas.

Joissakin maissa on pakollista pitää ensiapupakkausta ja varoituskolmiota autossa koko ajan. Autossa kannattaa pitää varalla myös valoraketteja, vesipulloa, käynnistyskaapeleita, huopaa, huomioliiviä, paperipyyhkeitä, taskulamppua, matkapuhelimen autolaturia ja tuulilasinpyyhkimen nestettä. Jos asuinpaikassasi on erittäin kylmää ja sataa paljon lunta, mukaan kannattaa varata myös varavaatteita ja -peittoja. Voit kysellä paikalliselta autoyhdistykseltä lainsäädännön edellyttämistä tarvikkeista autossa omalla alueellasi.

Driving in summer

Ajaminen kesällä

Kun teet yksinkertaisista huoltotoimista osan rutiinia ja huolehdit muutamista varotoimista, olet valmiina lähes mihin tahansa kesäajokauden haasteisiin.

Swap your winter tires for summer ones

Vaihda talvirenkaat kesärenkaisiin

Jos vaihdat renkaat vuodenaikojen mukaan, irrota talvirenkaat ja asenna kesärenkaat, kun lämpötila on säännöllisesti yli 10 °C. Kesärenkaat on suunniteltu toimimaan märillä ja kuivilla teillä leudossa säässä. Kun olet irrottanut talvirenkaat, säilytä niitä oikein. Ne on asetettava kyljelleen ja säilytettävä erityisissä säilytyspusseissa. Rengasliike saattaa tarjota mahdollisuuden säilytykseen ajokauden ulkopuolella.

Maintain fluid levels

Tarkkaile nestemääriä

Huolehdi, että öljyä ja muita nesteitä on riittävästi. Kesäisin kannattaa suosia kuumuutta paremmin kestävää, paksumpaa öljylaatua.

Tarkista säännöllisin väliajoin tuulilasinpesunesteen, jäähdytysnesteen ja jarrunesteen määrä.

Keep the correct tire pressure

Huolehdi rengaspaineista

Kesäisin, kun ilma on lämmin, rengaspaineet laskevat kaksi kertaa nopeammin kuin talvisin. Tarkista rengaspaineet tavallista useammin, kun ilma on lämmin.

Liian tyhjillä renkailla ajaminen lisää renkaiden vieriessä syntyvän lämmön määrää. Tämä puolestaan tarkoittaa suurempaa polttoaineenkulutusta.

Check your battery life

Tarkista akun kesto

Kesälämpötilat voivat kuormittaa akkua enemmän erityisesti, jos akku on jo muutaman vuoden vanha. Tällöin on hyvä idea antaa se ammattilaisen tarkastettavaksi. Se on ehkä ladattava tai voi olla aika vaihtaa se uuteen.

Prepare for challenging weather

Valmistaudu haastaviin sääolosuhteisiin

Sääolosuhteet voivat olla huonot myös kesällä. Rankkasateet, sumu, kovat tuulet ja jopa äärimmäiset sääilmiöt, kuten hirmumyrskyt ja tornadot voivat kuulua lämpimimpiin kuukausiin. Valmistaudu vesiliirtoon ja opi tekemään korjausliikkeitä kovissa tuulissa.

Driving in winter

Ajaminen talvella

Jos valmistaudut talvikeliin – myös hätätilanteisiin – ennen kuin lämpötilat alkavat laskea, voit nauttia jokaisesta matkasta myös kylmempinä kuukausina. Vaikka talvet olisivat leutoja eikä olisi jäätä eikä lunta, talvisiin hätätilanteisiin kannattaa kuitenkin varautua.

Fit winter tires

Asenna talvirenkaat

Erityisten talvirenkaiden käyttäminen on hyödyllistä, jos lunta sataa talvella enemmän kuin silloin tällöin kevyesti tai jos lämpötila on usein 7 °C:n alapuolella. Kesärenkaat soveltuvat huonommin talvisille teille, mutta talvirenkaat voivat parantaa ajoneuvon suoriutumista kylmempien kuukausien aikana.

Check brakes, defroster, and heater

Tarkista jarrut, lasinlämmitin ja lämmityslaite

Renkaiden suorituskyky on tärkeää koko vuoden mutta erityisesti kylminä kuukausina. Tarkasta renkaat, ennen kuin lähdet ajelemaan talviteille. Valmistaudu kylmiin aamuihin tarkastamalla lasinlämmittimen ja lämmityslaitteen toiminta.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Huolehdi, että jäänestoainetta ja tuulilasinpesunestettä on riittävästi.

Varmista, että tuulilasinpesuneste on tarkoitettu talvikäyttöön, ja tarkkaile sen määrää. Talven tuloon kannattaa varautua hankkimalla jo valmiiksi tuulilasinpyyhkijöitä, jotka pyyhkivät jään ja lumen tehokkaasti tuulilasista. Huolehdi jäähdytysjärjestelmästä seuraamalla jäänestoaineen määrää. Oikea veden ja jäänestoaineen suhde on 50/50. Tarkista suhde huoltamolla tai hanki testaussarja sitä varten.

Change to winter grade oil

Vaihda talvilaatuiseen öljyyn

Kesäkuukausina käytetty paksumpi kesäöljy ei ole talvella riittävän notkeaa. Varaudu talviaamujen kylmäkäynnistyksiin vaihtamalla öljyksi ohuempi, talvilaatuinen öljy. Vaihda öljy, ennen kuin lämpötila laskee.

Give your vehicle a rinse

Pidä pinnat puhtaina

Ajoturvallisuudesta huolehditaan talvisaikaan levittämällä tielle suolaa ja kemikaaleja. Ajan mittaan nämä voivat kuitenkin syövyttää autoasi. Hyvän näkyvyyden takaamiseksi myös ikkunat ja tuulilasi kannattaa pitää puhtaina. Pese autosi säännöllisesti ja erityisesti silloin, kun havaitset kertymiä.

Drive safely and slow down

Aja turvallisesti ja hidasta

Varaa matkaan vähän ylimääräistä aikaa, jotta voit ajaa hitaammin liukkailla teillä ja huonossa säässä. On tärkeää antaa muille ajoneuvoille riittävästi tilaa tiellä niin, ettet aja liian lähellä edellä ajavaa ajoneuvoa. Myös hyvin hoidetuilla teillä on liukasta lunta ja jäätä, joten opettele toimimaan oikein luistavalla alustalla.