Finland FI
Vaihda maata

Rengasopas

Renkaan osat kootaan renkaanvalmistuskoneessa vihreäksi renkaaksi

Miten renkaat valmistetaan

Tiedät, että rengas on monimutkainen insinöörityön tulos, mutta vain harvat kuljettajat miettivät, mitä kaikkea renkaan valmistamiseen kuuluu. Renkaat toteuttavat kaikki suorituskykyyn ja käsittelyyn liittyvät liikkeet, joita teet ajaessasi. Selitämme, miten nämä liikkeet siirtyvät kumista tiehen.

Renkaan osat kootaan renkaanvalmistuskoneessa vihreäksi renkaaksi

Seoksen valmistaminen

Renkaiden kumiseokseen sekoitetaan jopa 30:a eri ainesosaa. Erilaisia kumeja, täytemateriaaleja ja muita ainesosia laitetaan koneisiin, joita kutsutaan Banburyn sekoittimiksi. Nämä valtavat sekoittimet saavat aikaan mustan kumiseoksen, joka lähetetään valssattavaksi.

Renkaan osat kootaan renkaanvalmistuskoneessa vihreäksi renkaaksi

Valssaaminen

Jäähdytetty kumiseos lähetetään valssaimiin, jossa se leikataan suikaleiksi. Muut renkaan osat tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa myös renkaan rakenne muotoutuu, valssaimessa leikatuista kumisuikaleista.

Renkaan osat kootaan renkaanvalmistuskoneessa vihreäksi renkaaksi

Kokoaminen

Tähän prosessin osaan kuuluu niin kutsutun vihreän renkaan valmistaminen. Se kootaan suuressa koneessa, joka asettaa kaikki osat oikeille paikoille. Koska vihreään renkaaseen on asennettu melkein kaikki renkaan osat, se näyttää melkein valmiilta tuotteelta. Siinä on teräsvyö, kudoskerros, kulutuspinta ja tekstiiliosat.

Renkaan osat kootaan renkaanvalmistuskoneessa vihreäksi renkaaksi

Vulkanointi

Tässä vaiheessa rengas vulkanoidaan, ja se saa lopullisen muotonsa. Se asetetaan vulkanointikoneeseen, joka puristaa kaikki renkaan osat, luo kulutuspinnan ja lisää sivuseinämän merkinnät.

Renkaan osat kootaan renkaanvalmistuskoneessa vihreäksi renkaaksi

Tarkastus

Koulutetut tarkastajat tarkastavat jokaisen renkaan huolellisesti. Tarkastamisessa käytetään myös erikoiskoneita, jotka on suunniteltu havaitsemaan pienimmätkin epätarkkuudet. Laaduntarkkailuinsinöörit valitsevat linjalta satunnaisia renkaita ja leikkaavat ne auki perusteellisempaa tarkastusta varten. Tämän lisäksi linjalta valitaan joitakin renkaita, jotka röntgenkuvataan yksitellen sisäisten heikkouksien varalta. Kaikkien renkaiden on oltava Fuldan tiukkojen vaatimusten mukaisia.

Renkaan osat

Kudoskerros: Rengas koostuu kangaskudoksista, joita kutsutaan kudoskerroksiksi. Kudoskerrokset vähentävät elastisuutta mutta pitävät renkaan joustavana. Ne on yleensä valmistettu kumipäällysteisistä kudoksista, jotka koostuvat kuiduista. Rengasta on vahvistettu kudosrunkokerroksella, joka on asetettu suoraan renkaan sisäkalvon päälle.

Palteet: Nämä muodostavat ilmatiiviin tiivisteen pyörän vanteen ja renkaan väliin. Ne on valmistettu kumilla päällystetystä punotusta erittäin vahvasta teräksestä.

Vyö: Kudotut teräsvaijerikerrokset on päällystetty kumilla ja asetettu renkaan ympärille. Nämä vyöt tuovat jäykkyyttä ja vahvistavat rengasta. Joissakin rengasmalleissa on Kevlar-kerros, joka lisää kestävyyttä ja suojaa puhkeamiselta.

Sivuseinämä: Sivuseinämän ulkoreunassa on tärkeitä tietoja renkaasta. Sivuseinämä kulkee palteesta kulutuspintaan. Tämä erikoispaksu kumi tuo sivuttaisvakautta.

Olka-alue: Renkaan olka-alue on pieni viistoreuna kulutuspinnan ja sivuseinämän välillä. Sillä on suuri merkitys hallittavuudessa kaarreajossa.

Kulutuspinta: Kulutuspinta on se kohta, jossa kumi koskettaa tietä ja joka tuo pitoa ja iskunvaimennusta. Moni renkaan tärkeimmistä ominaisuuksista määräytyy kumiseoksen ja kulutuspinnan rakenteen mukaan.

Lamelli ja ura: Renkaan syvät urat, jotka erottavat kulutuspintakuviot, hajottavat veden. Kulutuspintakuvion pienempiä uria kutsutaan lamelleiksi, jotka ovat tärkeitä pidon kannalta lumella ja jäällä ajettaessa.

Ripa: Tätä vahvistusripaa käytetään joissain renkaissa. Se kulkee pitkin renkaan keskiosaa, joka on heikoin alue.