Finland FI
Vaihda maata

EU-RENGASMERKINTÄ – YLEISKATSAUS

Kodinkoneiden energiamerkin tavoin uuden EU-rengasmerkinnän avulla on helppo arvioida renkaan tärkeitä turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyviä ominaisuuksia. Saat lisätietoja alla olevien linkkien kautta.

Renkaan tietojen tarkistaminen

Marraskuusta 2012 alkaen kaikissa uusissa renkaissa on EU:n rengasmerkintätarra. Kaikkien jälleenmyyjien on annettava kyseiset tiedot. Voit tarkistaa kunkin Fulda-renkaan EU-luokitukset myös verkkosivustostamme.

Annetut arvot ovat vain esimerkkejä. Tietyn rengasmalliston tai -koon arvot voivat vaihdella.

Jopa 20 prosenttia ajoneuvon polttoaineenkulutuksesta aiheutuu renkaiden vierintävastuksesta. Se tarkoittaa vastusta, jolle rengas altistuu osuessaan maahan. Kevyesti rullaava rengas kuluttaa vähemmän polttoainetta, sillä kitkaan ja lämpöön hukkaantuu vähemmän energiaa.

Polttoainetaloudellisuus luokitellaan seitsemään eri luokkaan A:sta (polttoainetaloudellisin luokka) G:hen (polttoaine-epätaloudellisin luokka). D-luokitusta ei käytetä henkilöautoissa.

Edut

A-luokan renkailla varustetun auton polttoainekulutuksen ero G-luokan renkaisiin verrattuna voi olla jopa 7,5 %. Se voi tarkoittaa yli 300 euron säästöä renkaiden käyttöajalla.* Kun valitset polttoainetaloudelliset renkaat, haitallisten CO2-päästöjen määrä pienenee.

Muita polttoaineen kulutukseen vaikuttavia tekijöitä

Varmista, että renkaissa on oikea ilmanpaine, jotta polttoainetaloudellisuus olisi mahdollisimman hyvä. Alhainen rengaspaine lisää vierintävastusta ja heikentää märkäpitoa. Ajoneuvon paino ja oma ajotyyli voivat myös vaikuttaa paljon. Energiataloudellinen eli ekologinen ajotapa voi merkittävästi vähentää polttoaineenkulutusta.

*Laskelmassa käytetty keskikulutus on 8 litraa / 100 km, polttoaineen hinta on 1,50 euroa/litra ja renkaan keskimääräinen käyttöikä on 35 000 km.

Märkäpito on tärkeä tekijä, joka tulee ottaa huomioon uusia renkaita ostettaessa. EU-luokitus määritetään mittaamalla renkaan jarrutusmatka märillä pinnoilla.

Märkäpito on luokiteltu A:sta (luokka, jossa jarrutusmatka on lyhyin) F:ään (luokka, jossa jarrutusmatka on pisin).

Henkilöautoissa ei käytetä luokituksia D ja G.

Märkäpitoluokituksen merkitys

Muutamalla metrillä voi olla suuri vaikutus hätätilanteessa. Kun renkaan märkäpitoluokitus on A, jarrutusmatka on 30 % lyhyempi kuin F-luokan renkailla. Jarrutusmatka on siis 18 metriä lyhyempi, kun henkilöautolla tehdään täysjarrutus 80 kilometrin tuntinopeudesta.*

Huomautus: huomioi ajaessa aina suositeltu turvaväli.

*Mitattuna EY-asetuksessa 1222/2009 määritettyjen testaustapojen mukaisesti. Jarrutusmatkat voivat vaihdella ajo-olosuhteiden ja muiden tekijöiden mukaan.

Renkaat aiheuttavat osan ajoneuvon ohiajomelusta. Kun ostat renkaat, joiden meluluokitus on hyvä, pienennät ajamisen ympäristövaikutuksia.

Renkaan ohiajomelu esitetään desibeliarvona. Ääniaaltokuvakkeilla ilmoitetaan, onko renkaan melu tulevien eurooppalaisten rajojen ylä- vai alapuolella.

  • 1 musta aalto: Hiljainen (vähintään 3 dB alle tulevan eurooppalaisen raja-arvon)
  • 2 mustaa aaltoa: Keskiäänekäs (enintään 3 dB alle tulevan eurooppalaisen raja-arvon)
  • 3 mustaa aaltoa: Äänekäs (yli tulevan eurooppalaisen raja-arvon)
Desibeleillä on merkitystä

Muutaman desibelin kasvu tarkoittaa suurta eroa melutasoissa. Itse asiassa 3 dB:n ero kaksinkertaistaa renkaan tuottaman melun.