Εποχιακά ελαστικά

Προετοιμασμένοι για κάθε εποχή

Κάθε εποχή κρύβει τους δικούς της κινδύνους στην οδήγηση. Η σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου σας για κάθε εποχή, θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε την οδήγηση όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Προετοιμαστείτε για όλες τις καιρικές συνθήκες

Εάν πρόκειται να κάνετε μεγάλο ταξίδι, ελέγξτε τα ελαστικά σας προτού αναχωρήσετε. Βεβαιωθείτε ότι το βάθος του πέλματος είναι εντός ορίων – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,6 χιλ. σύμφωνα με τη νομοθεσία – καθώς και ότι τα ελαστικά σας είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση. Επίσης, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τη ρεζέρβα σας.

Σε ορισμένες χώρες, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει πάντοτε στο αυτοκίνητο ένα κιτ πρώτων βοηθειών και ένα προειδοποιητικό τρίγωνο. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε μαζί σας ένα κιτ με φωτοβολίδες, ένα μπουκάλι νερό, καλώδια μπαταρίας, μια κουβέρτα, ένα γιλέκο υψηλής ορατότητας, χαρτοπετσέτες, ένα φακό, ένα φορτιστή αυτοκινήτου για κινητά τηλέφωνα και υγρό συστήματος πλύσης παρμπρίζ. Εάν αντιμετωπίζετε ακραίες συνθήκες ψύχους ή χιόνι στον τόπο διαμονής σας, να έχετε επίσης μαζί σας εφεδρικά ρούχα και κουβέρτες. Η τοπική αυτοκινητιστική οργάνωση μπορεί να σας ενημερώσει για τη νομοθεσία που ισχύει για τα κιτ έκτακτης ανάγκης που πρέπει να έχετε στο όχημά σας.

Driving in summer

Οδήγηση το καλοκαίρι

Αποκτήστε μια απλή συνήθεια συντήρησης και λάβετε μερικές προφυλάξεις και θα είστε έτοιμοι για σχεδόν οποιαδήποτε πρόκληση σας θέσει η θερινή οδήγηση.

Swap your winter tires for summer ones

Αλλάξτε τα χειμερινά σας ελαστικά με θερινά

Εάν αλλάζετε τα ελαστικά σας ανάλογα με την εποχή, αφαιρέστε τα χειμερινά σας ελαστικά και τοποθετήστε τα αντίστοιχα θερινά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει τακτικά πάνω από 10 °C. Τα θερινά σας ελαστικά έχουν σχεδιαστεί να αποδίδουν σε βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα με ήπιο καιρό. Αφού αφαιρέσετε τα χειμερινά σας ελαστικά, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σωστά. Θα πρέπει να είναι τοποθετημένα στις πλευρές τους και να παραμείνουν μέσα σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης. Ο αντιπρόσωπος πωλήσεων ελαστικών μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει για την αποθήκευση των ελαστικών εκτός εποχής.

Maintain fluid levels

Διατήρηση της στάθμης υγρών

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα υγρά του οχήματός σας στη σωστή στάθμη. Θα πρέπει ίσως να εξετάσετε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι με λίγο πιο πυκνή σύνθεση για το καλοκαίρι, καθώς αντέχει περισσότερο στη ζέστη.

Να ελέγχετε τακτικά το υγρό των υαλοκαθαριστήρων, το ψυκτικό υγρό και το υγρό φρένων.

Keep the correct tire pressure

Διατηρείτε τη σωστή πίεση στα ελαστικά.

Η αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει ότι το καλοκαίρι τα ελαστικά χάνουν πίεση δύο φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με το χειμώνα. Φροντίστε να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας πιο συχνά όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Τα ελαστικά με πίεση χαμηλότερη από την κανονική παράγουν περισσότερη θερμότητα καθώς κυλούν. Η οδήγηση με αυτά τα ελαστικά αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

Check your battery life

Ελέγξτε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας

Μερικές φορές, οι θερινές θερμοκρασίες καταπονούν περισσότερο την μπαταρία σας, ειδικά αν τη χρησιμοποιείτε μερικά χρόνια. Καλό θα ήταν να την ελέγξει ένας επαγγελματίας. Ενδέχεται να χρειάζεται επαναφόρτιση ή μπορεί να ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε με νέα.

Prepare for challenging weather

Προετοιμαστείτε για δύσκολες καιρικές συνθήκες

Ακόμα και το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες. Κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου, μπορούν να προκύψουν έντονες βροχοπτώσεις, ομίχλη, δυνατοί άνεμοι, ακόμα και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλοι ή τυφώνες. Προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίζετε πιθανά γλιστρήματα του αυτοκινήτου και μάθετε πώς να διορθώνετε την πορεία σας με το τιμόνι όταν επικρατούν δυνατοί άνεμοι.

Driving in winter

Οδήγηση το χειμώνα

Εάν προετοιμάζεστε για το χειμώνα – συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης – προτού αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία, μπορείτε να απολαύσετε κάθε σας ταξίδι τους πιο κρύους μήνες. Ακόμα και αν οι χειμώνες είναι πολύ ήπιοι για πάγο και χιόνι, εσείς θα πρέπει να είστε έτοιμοι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Fit winter tires

Τοποθέτηση χειμερινών ελαστικών

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε ειδικά χειμερινά ελαστικά, εάν αντιμετωπίζετε περισσότερα από μια ελαφριά, περιστασιακή χιονόπτωση το χειμώνα ή εάν οι θερμοκρασίες που επικρατούν συνήθως είναι χαμηλότερες από 7 °C. Τα θερινά ελαστικά είναι λιγότερο κατάλληλα σε χειμερινούς δρόμους, ενώ τα χειμερινά ελαστικά μπορούν να βοηθήσουν το αυτοκίνητό σας να αντεπεξέλθει στους κρύους μήνες του χειμώνα.

Check brakes, defroster, and heater

Ελέγξτε τα φρένα, το σύστημα ξεθαμπώματος και το καλοριφέρ

Η απόδοση των φρένων σας είναι ζωτικής σημασίας όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Φροντίστε να τα ελέγξετε προτού βγείτε στους χειμερινούς δρόμους. Προετοιμαστείτε για εκκινήσεις τα κρύα πρωινά, ελέγχοντας το σύστημα ξεθαμπώματος και το καλοριφέρ.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Διατηρείτε το αντιπηκτικό και το υγρό υαλοκαθαριστήρων στα σωστά επίπεδα

Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό υαλοκαθαριστήρων ειδικό για τις συνθήκες του χειμώνα και μην ξεχνάτε να ελέγχετε τη στάθμη του. Θα ήταν χρήσιμο να τοποθετήσετε ένα νέο σετ υαλοκαθαριστήρων πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, ώστε να είστε έτοιμοι για τον καθαρισμό του παρμπρίζ από τον πάγο και το χιόνι. Ελέγχετε το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου, παρακολουθώντας τα επίπεδα του αντιπηκτικού. Το σύστημα θα πρέπει να περιέχει μείγμα με αναλογία νερού προς αντιπηκτικό 50/50. Ελέγξτε το σε ένα τοπικό συνεργείο ή αγοράστε ένα σετ δοκιμής.

Change to winter grade oil

Αντικαταστήστε το λάδι με λάδι χειμερινών προδιαγραφών

Το παχύρρευστο λάδι που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι εξίσου κατάλληλο τον χειμώνα. Μπορείτε να τοποθετήσετε λάδι χειμερινών προδιαγραφών, που θα βοηθήσει στο ξεκίνημα του κινητήρα τα κρύα πρωινά του χειμώνα. Αλλάξτε το λάδι σας προτού πέσει η θερμοκρασία.

Give your vehicle a rinse

Ξεπλύνετε το αυτοκίνητό σας

Προκειμένου να είναι πιο ασφαλείς οι δρόμοι τον χειμώνα, χρησιμοποιούνται αλάτι και χημικά, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν σταδιακά το αυτοκίνητό σας. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε πάντα καλή ορατότητα, διατηρώντας το παρμπρίζ και τα παράθυρά σας καθαρά. Να ξεπλένετε τακτικά το αυτοκίνητό σας, ειδικά εάν παρατηρήσετε συγκέντρωση ρύπων.

Drive safely and slow down

Οδηγείτε με ασφάλεια και ελαττώνετε ταχύτητα

Να διαθέτετε περισσότερο χρόνο για κάθε μετακίνηση, ώστε να μπορείτε να οδηγείτε με χαμηλότερη ταχύτητα σε ολισθηρούς δρόμους ή σε δυσχερείς καιρικές συνθήκες. Είναι σημαντικό να διατηρείτε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μπροστά σας. Ακόμα και στους καλοδιατηρημένους δρόμους υπάρχει ολισθηρό χιόνι και πάγος, γι' αυτό μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τα γλιστρήματα.