Αποδοτικότητα καυσίμου και αντίσταση κύλισης

Έως και 20% της κατανάλωσης καυσίμου του οχήματός σας σχετίζεται με την αντίσταση κύλισης των ελαστικών σας. Αυτή είναι η αντίσταση που αντιμετωπίζει το ελαστικό όταν έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Ένα ελαστικό που κυλά εύκολα απαιτεί λιγότερο καύσιμο, καθώς δαπανάται μικρότερη ποσότητα ενέργειας σε τριβή και θερμότητα. 

Η αποδοτικότητα καυσίμου ταξινομείται σε 7 διαφορετικές κατηγορίες, ξεκινώντας από την Α (κατηγορία με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα καυσίμου) έως τη G (κατηγορία με τη μικρότερη αποδοτικότητα καυσίμου). Η κατηγορία D δεν χρησιμοποιείται για επιβατικά αυτοκίνητα.

Πλεονεκτήματα

Η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου μεταξύ ενός αυτοκινήτου με ελαστικά κατηγορίας A και ενός αυτοκινήτου με ελαστικά κατηγορίας G μπορεί να ανέρχεται στο 7,5%. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση άνω των 300 ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. * Επιλέγοντας ελαστικά με υψηλή αποδοτικότητα καυσίμου μειώνονται, επίσης, οι επιβλαβείς 2 εκπομπές CO.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου

Για βέλτιστη αποδοτικότητα καυσίμου, βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι σωστά φουσκωμένα. Η χαμηλή πίεση ελαστικών αυξάνει την αντίσταση κύλισης και επηρεάζει την απόδοση πρόσφυσης σε βρεγμένο δρόμο. Επίσης, το βάρος του οχήματός σας αλλά και το προσωπικό σας στιλ οδήγησης μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Η ενεργειακά αποδοτική οδήγηση ή “eco-driving” μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων σας.

*Βάσει μιας μέσης κατανάλωσης της τάξης των 8 λίτρων/100χλμ, μιας τιμής καυσίμου της τάξης των 1,50 ευρώ / λίτρο και μιας μέσης χιλιομετρικής επίδοσης του ελαστικού της τάξης των 35.000 χλμ

Οι τιμές που εμφανίζονται χρησιμοποιούνται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Οι τιμές για κάποια συγκεκριμένη σειρά ελαστικών/για συγκεκριμένες διαστάσεις ελαστικών μπορεί να ποικίλουν.