Πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο

Η πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο είναι ένα σημαντικό ζήτημα όταν αγοράζουν καινούρια ελαστικά φορτηγών ή λεωφορείων. Η σήμανση της ΕΕ καθορίζεται από την μέτρηση της απόστασης πέδησης του ελαστικού σε βρεγμένες επιφάνειες.

Η πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο ταξινομείται από το Α (κατηγορία με τη μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος) έως το F (κατηγορία με τη μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος).

Ο δείκτης G δεν χρησιμοποιείται για επαγγελματικά οχήματα.

Γιατί είναι σημαντικός ο δείκτης για την πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο

Ελαστικά με καλή πρόσφυση σε βρεγμένο έδαφος θα φρενάρουν πιο σύντομα σε ολισθηρούς δρόμους. Ένα σετ ελαστικών με δείκτη Α θα ακινητοποιηθούν έως και 30% πιο σύντομα από ένα σετ ελαστικών με δείκτη F που εφαρμόζει πλήρως τα φρένα. Αυτή είναι μια διαφορά μέχρι και 25 μέτρα.*

Ανεξάρτητα με το ποια ελαστικά έχετε επιλέξει, πρέπει πάντα κατά την οδήγηση να τηρείτε τις συνιστώμενες αποστάσεις ακινητοποίησης.

* Ο υπολογισμός έγινε με βάση ένα τυπικό φορτηγό με ημι-ρυμουλκούμενο 40 τόνων που κινείται με ταχύτητα 80km/h. Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το όχημα, τις συνθήκες οδήγησης και τη μέθοδο δοκιμής που εφαρμόζεται.

Οι τιμές που εμφανίζονται χρησιμοποιούνται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Οι τιμές για κάποια συγκεκριμένη σειρά ελαστικών/για συγκεκριμένες διαστάσεις ελαστικών μπορεί να ποικίλουν.