ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΕ – ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Όπως συμβαίνει και με την ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών, έτσι και η σήμανση της Ε.Ε. για τα ελαστικά διευκολύνει την αξιολόγηση των σημαντικών χαρακτηριστικών ενός ελαστικού που σχετίζονται με την ασφάλεια και το περιβάλλον. Εξερευνήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε περισσότερα.

Προβολή πληροφοριών σήμανσης ελαστικού

Η σήμανση ελαστικών της Ε.Ε. θα υπάρχει ως αυτοκόλλητο επάνω σε όλα τα καινούργια ελαστικά από το Νοέμβριο του 2012. Όλοι οι αντιπρόσωποι πωλήσεων είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες. Μπορείτε επίσης να δείτε τους δείκτες της Ε.Ε. για κάθε ελαστικό Fulda στην ιστοσελίδα μας.

Οι τιμές που εμφανίζονται χρησιμοποιούνται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Οι τιμές για συγκεκριμένη σειρά/διαστάσεις ελαστικών ενδέχεται να ποικίλουν.

Έως και 20% της κατανάλωσης καυσίμου του οχήματός σας σχετίζεται με την αντίσταση κύλισης των ελαστικών σας. Αυτή είναι η αντίσταση που αντιμετωπίζει το ελαστικό όταν έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Ένα ελαστικό που κυλά εύκολα απαιτεί λιγότερο καύσιμο, καθώς δαπανάται μικρότερη ποσότητα ενέργειας σε τριβή και θερμότητα.

Η αποδοτικότητα καυσίμου ταξινομείται σε 7 διαφορετικές κατηγορίες, ξεκινώντας από την Α (κατηγορία με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα καυσίμου) έως τη G (κατηγορία με τη μικρότερη αποδοτικότητα καυσίμου). Η κατηγορία D δεν χρησιμοποιείται για επιβατικά αυτοκίνητα.

Πλεονεκτήματα

Η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου μεταξύ ενός αυτοκινήτου με ελαστικά κατηγορίας A και ενός αυτοκινήτου με ελαστικά κατηγορίας G μπορεί να ανέρχεται στο 7,5%. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση άνω των 300 ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. * Επιλέγοντας ελαστικά με υψηλή αποδοτικότητα καυσίμου μειώνονται, επίσης, οι επιβλαβείς εκπομπές CO2.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου

Για βέλτιστη αποδοτικότητα καυσίμου, βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι σωστά φουσκωμένα. Η χαμηλή πίεση ελαστικών αυξάνει την αντίσταση κύλισης και επηρεάζει την απόδοση πρόσφυσης σε βρεγμένο δρόμο. Επίσης, το βάρος του οχήματός σας αλλά και το προσωπικό σας στιλ οδήγησης μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Η ενεργειακά αποδοτική οδήγηση ή “eco-driving” μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

* Βάσει μιας μέσης κατανάλωσης της τάξης των 8 λίτρων/100 χλμ, μιας τιμής καυσίμου της τάξης των 1,50 ευρώ / λίτρο και μιας μέσης χιλιομετρικής επίδοσης του ελαστικού της τάξης των 35.000 χλμ

Το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι ένα σημαντικό ζήτημα κατά την αγορά καινούργιων ελαστικών. Η σήμανση της Ε.Ε. καθορίζεται από την μέτρηση της απόστασης πέδησης του ελαστικού σε βρεγμένες επιφάνειες.

Η πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα ταξινομείται από το Α (κατηγορία με τη μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος) έως το F (κατηγορία με τη μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος).

Οι δείκτες D και G δεν χρησιμοποιούνται για επιβατικά αυτοκίνητα.

Γιατί είναι σημαντικός ο δείκτης για την πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα

Λίγα μέτρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε μια έκτακτη ανάγκη. Ένα σετ ελαστικών με δείκτη Α θα ακινητοποιηθεί σε απόσταση 30% μικρότερη από ένα σετ ελαστικών με δείκτη F. Για ένα επιβατικό όχημα με εφαρμογή πλήρους ισχύος πέδησης από τα 80 χλμ/ώρα, αυτό σημαίνει 18 μέτρα μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος.*

Σημείωση: Τηρείτε πάντοτε τις συνιστώμενες αποστάσεις ακινητοποίησης όταν οδηγείτε.

*Εάν η μέτρηση γίνει σύμφωνα με τις μεθόδους δοκιμής που ορίζονται στον Κανονισμό της ΕΚ 1222/2009. Οι αποστάσεις φρεναρίσματος ενδέχεται να ποικίλουν ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και άλλους παράγοντες.

Τα ελαστικά παράγουν ένα ποσοστό από το θόρυβο διέλευσης του οχήματός σας. Αγοράζοντας ελαστικά με καλό δείκτη θορύβου μειώνεται η επίδραση της οδήγησής σας στο περιβάλλον.

Η στάθμη του εξωτερικού θορύβου του ελαστικού εκφράζεται σε ντεσιμπέλ. Τα εικονίδια με τα ηχητικά κύματα υποδεικνύουν εάν ο θόρυβος του ελαστικού είναι κάτω ή πάνω από τα επικείμενα Ευρωπαϊκά όρια.

  • 1 μαύρο κύμα: Αθόρυβο (3 dB ή περισσότερα κάτω από το μελλοντικό Ευρωπαϊκό όριο)
  • 2 μαύρα κύματα: Μέτριο (μεταξύ του μελλοντικού Ευρωπαϊκού ορίου και 3 dB παρακάτω)
  • 3 μαύρα κύματα: Θορυβώδες (πάνω από το μελλοντικό Ευρωπαϊκό όριο)
Σχετικά με τα ντεσιμπέλ

Μια αύξηση λίγων μόνο ντεσιμπέλ έχει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα θορύβου. Στην πραγματικότητα, μια διαφορά 3 dB διπλασιάζει την ένταση του θορύβου που παράγει το ελαστικό.