Évszakos abroncsok

Célszerű lenne téli gumiabroncsot vásárolni?

A téli gumiabroncsok megfelelő tapadást és irányíthatóságot biztosítanak a hidegebb hónapokban. Egyes európai országokban törvény írja elő ezek használatát, de megfelelő választás olyan helyeken is, ahol viszonylag enyhébb a téli időjárás. Miben különböznek a téli gumiabroncsok a nyáriaktól?

Biztonságosabb vezetést nyújtanak hideg időben: A Fulda téli gumiabroncsok olyan különleges szilikakeveréket használnak, amely növeli a gumiabroncsok teljesítményét, amikor a hőmérséklet 7 °C alá csökken. Ez a keverék megkönnyíti az indulást, a megállást és a kanyarodást hideg utakon. A négyévszakos vagy a nyári gumiabroncsok is elfogadhatóak lehetnek télen, de a kifejezetten téli használatra szánt abroncsok sokkal jobb irányíthatóságot nyújtanak hideg időben.

Ezeket a téli utakon való erőteljes tapadásra tervezték: A termékeinket bemutató oldalakon gyakran találkozhat a „lamella” kifejezéssel a téli gumiabroncsaink kapcsán. Ezek a külön bevágások a futófelületen a gumiabroncs további tapadását biztosítják a kihívást jelentő téli utakon. A szélesebb futófelületi blokkok jobban elvezetik a havat. Ha olyan helyen lakik, ahol télen gyakran jegesek az utak, a szögekkel ellátott téli gumiabroncsok különlegesen erős tapadást biztosítanak.

Téli abroncsok vásárlása

Mivel az új EU-s gumiabroncs-jelölés nem osztályozza a téli teljesítményjellemzőket, célszerű más forrásból független útmutatást beszerezni. Éppen ebben tudnak segíteni a független gumiabroncstesztek. Az ezeket kidolgozó, objektív szakértők segítségével könnyebben eldöntheti, hogy melyik abroncs felel meg leginkább az Ön gépkocsijának, időjárási körülményeinek és vezetési stílusának. A helyi abroncskereskedő szintén segíthet a lehetőségek áttekintésében, és bizonyára sokat tud arról is, hogy mire van szükség az Ön környezetében.

A téli, a nyári és a négyévszakos gumiabroncsok másként tapadnak az utakon. Ha eltérő futófelület-mintázatú vagy jellemzőjű abroncsokat vegyesen használunk, azzal csökkentjük a számunkra legfontosabb teljesítményt. Az optimális kezelhetőség érdekében egy abroncsgarnitúrát kell használni mind a négy keréken.

Ha kellő gondot fordít téli gumiabroncsai karbantartására, okos beruházásának élettartamát is megnövelheti. Célszerűbb például fektetve tárolni az abroncsokat, mintsem a futófelületre támasztva. A speciális tárolótáska is elősegíti a használaton kívüli védelmüket. Ha otthon nincs elegendő hely, a helyi márkakereskedőnél érdeklődjön egyéb tárolási lehetőségekről.

A téli gumiabroncsokat úgy alakították ki, hogy meg tudjanak kapaszkodni a téli utakon. Jó vezetési élményt biztosítanak a hidegebb hónapokban, de Önnek mindig a közlekedésbiztonságot kell előtérbe helyeznie. A téli gumiabroncsoknak alacsonyabb a sebességindexük, mint a nyári megfelelőjüknek. Ellenőrizze abroncsai sebességindexét, és ügyeljen arra, hogy ne hajtson annál gyorsabban.

Nem árt, ha gyakran ellenőrzi a gumiabroncsnyomást és a profilmélységet. A megfelelő abroncsnyomás lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az abroncsból. A profilmélység az optimális teljesítmény fenntartása szempontjából fontos. Ahol törvény írja elő a téli gumiabroncsok használatát, általában egy kötelező minimális profilmélység is meg van adva. Az EU törvényei 1,6 mm-es minimális profilmélységet írnak elő nyári gumiabroncsokra. A Fulda azt javasolja, hogy a téli gumiabroncs profilmélysége legalább 4 mm legyen.