Ismerje meg abroncsát

Az abroncsok alkotórészeiből abroncsépítő berendezés készít nyers gumiabroncsot

Hogyan készülnek a gumiabroncsok

Biztosan Ön is tudja, hogy gépkocsija bonyolult mérnöki munka eredménye, de azt kevesen ismerik, hogy mi minden történik egy gumiabroncs készítésénél. Az abroncsok továbbítják az egész teljesítményt és az Ön által végzett kormánymozdulatokat is. Elmagyarázzuk, hogyan jut el mindez a gumi közvetítésével az útra.

Az abroncsok alkotórészeiből abroncsépítő berendezés készít nyers gumiabroncsot

Keverés

Nem kevesebb mint 30 alkotóelem kerül az abroncs gumikeverékébe. A különböző típusú gumialapanyagokat, töltőanyagokat és más alkotóelemeket Banbury-keverőknek nevezett gépekbe helyezik. Ezek az óriási keverők nyúlós fekete anyagot hoznak létre, amelyet hengerelésre küldenek.

Az abroncsok alkotórészeiből abroncsépítő berendezés készít nyers gumiabroncsot

Hengerlés

A kihűlt gumikeverék a hengerekre kerül, hogy csíkokra vágják. Az abroncs többi elemét ebben a szakaszban készítik elő. Ilyenkor alakul ki az abroncs szerkezete is a hengereken felvágott gumicsíkokból.

Az abroncsok alkotórészeiből abroncsépítő berendezés készít nyers gumiabroncsot

Gyártás

A folyamatnak ez a része az úgynevezett „nyers gumiabroncs” létrehozását foglalja magába. Ez egy nagy gépben történik, amely minden összetevőt a megfelelő helyre illeszt. Mivel már a legtöbb összetevő hozzá lett adva, a nyers gumiabroncs majdnem úgy néz ki, mint a kész termék. Acélövekkel, kordbetéttel, futófelülettel és textil elemekkel is rendelkezik.

Az abroncsok alkotórészeiből abroncsépítő berendezés készít nyers gumiabroncsot

Vulkanizálás

Ezen a ponton történik a gumiabroncs vulkanizálása, és ekkor kapja meg végleges alakját is. A gumiabroncs egy vulkanizálógépbe kerül, amely összeszorítja a gumiabroncs összes részét, létrehozza a futófelületet és az oldalfal jelöléseit.

Az abroncsok alkotórészeiből abroncsépítő berendezés készít nyers gumiabroncsot

Ellenőrzés

Képzett ellenőrök gondosan értékelnek minden gumiabroncsot. Speciális gépeket is használnak, melyekkel minden apró tökéletlenséget észrevesznek. A minőség-ellenőrző mérnökök véletlenszerűen választanak ki abroncsokat a gyártósorról, és vizsgálat céljából szétvágják azokat. Ezenfelül további gumiabroncsokat is levesznek a gyártósorról, és megröntgenezik, hogy ellenőrizzék az esetleges belső gyengeségeiket. Minden abroncsnak meg kell felelnie a szigorú Fulda előírásoknak.

A gumiabroncs részei

Erősítő kordbetétek: A gumiabroncs váza erősítő kordbetéteknek nevezett szövetrétegekből áll. Az erősítő kordbetétek csökkentik a nyúlékonyságot, de megőrzik a gumiabroncs rugalmasságát. Ezek általában gumival bevont kordszálak, melyeket szőtt szálak alkotnak. A gumiabroncsot egy karkasz nevű réteg erősíti, amely közvetlenül a belső bevonatra van fektetve.

Peremek: Ezek alkotják a légmentes zárást a felni és a gumiabroncs között. Fonott, nagy szilárdságú acélból készültek, gumi bevonattal.

Öv: Gumival bevont, acéldrótokból szőtt lapok vannak az abroncs körül. Ezek az övek biztosítják a merevséget, és megerősítik az abroncs szilárdságát. A tartósság és a jobb defekt-ellenállás érdekében egyes gumiabroncstípusok Kevlar szálakat is tartalmaznak.

Oldalfal: Az oldalfal külső részén találhatók a gyártó által feltüntetett adatok, melyeket tudnia kell a gumiabroncsáról. Maga az oldalfal a peremtől futófelületig tart. Ez az extra vastag gumi biztosítja az oldalirányú stabilitást.

Váll: Az abroncs válla egy kis ferde él a futófelület és az oldalfal között. Fontos szerepe van a kanyarstabilitásban.

Futófelület: A futófelület az, ahol a gumi érintkezik az úttal, ez biztosítja mind a tapadást, mind a párnázottságot. A gumiabroncs legfontosabb jellemzőinek nagy részét a gumikeverék és a futófelület mintázatának kialakítása biztosítja.

Lamella és barázda: A gumiabroncs a futófelület blokkjait elválasztó mély barázdáknak köszönhetően vezeti el a vizet. A futófelület kisebb barázdáit lamelláknak nevezik, melyek télen a havon és a jégen való megkapaszkodás miatt fontosak.

Borda: Egyes abroncsokban ilyen erősítő borda is van. Ez középen – a gumiabroncs leggyengébb területén – fut végig.