Az üzemanyag-hatékonyság és a gördülési ellenállás

A gumiabroncsok gördülési ellenállása akár 20%-ban is befolyásolja a jármű üzemanyag-fogyasztását. Az ellenállás az útfelülettel találkozó abroncs és a talaj között alakul ki. A könnyen gördülő gumiabroncs mozgatásához kevesebb üzemanyag kell, hiszen a kisebb súrlódás és hőképződés miatt kevesebb energiára van szükség. 

Üzemanyag-hatékonyság szerint a gumiabroncsok 7 kategóriába sorolhatók: A = legjobb üzemanyag-hatékonyságú, G = leggyengébb üzemanyag-hatékonyságú. A „D” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.

Előnyök

Az „A” és „G” kategóriás gumiabronccsal felszerelt gépkocsik üzemanyag-fogyasztása között akár 7,5% eltérés is lehetséges. Ha ezt a számot kivetítjük a gumiabroncsok élettartamára, 300 euró feletti megtakarítással számolhatunk.* Üzemanyag-hatékony gumiabroncsokkal a káros CO2 -kibocsátás intenzitása is csökken.

Az üzemanyag-fogyasztást befolyásoló egyéb tényezők

Az optimális üzemanyag-hatékonyság érdekében a gumiabroncsokat mindig az előírt nyomásra kell felfújni. Az alacsony guminyomás növeli a gördülési ellenállást, és hatással van az abroncs nedves úton tapasztalható tapadására is. Emellett a vezetési stílus és a gépkocsi súlya is nagymértékben befolyásolhatja az üzemanyag-fogyasztást. Az energiahatékony, környezettudatos vezetési stílus jelentősen csökkentheti a jármű üzemanyag-fogyasztását.

*8 liter/100 km átlagfogyasztást, 1,50 eurós literenkénti benzinárat és 35 000 kilométeres átlagos futásteljesítményt alapul véve

A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.