Az üzemanyag-hatékonyság és a gördülési ellenállás

A gördülési ellenállás akár 30%-ban is befolyásolhatja a haszongépjárművek üzemanyag-fogyasztását. Az alacsonyabb gördülési ellenállású gumiabroncsokkal ellátott járművek kevesebb üzemanyagot használnak, valamint károsanyag-kibocsátásuk is kedvezőbb.

Üzemanyag-hatékonyság szerint a gumiabroncsok az „A” (legjobb üzemanyag-hatékonyság) és az „F” (legkevésbé üzemanyag-hatékony) közötti osztályokba sorolható. Haszonjárműveknél a „G” kategória nem használatos.

Előnyök

Az új „A” és F” besorolású gumiabroncsok üzemanyag-hatékonysági jellemzői között akár 15% eltérés is lehet. A gumiabroncs élettartama során ez az eltérés akár 7000 euró feletti megtakarítást is jelenthet.* Üzemanyag-hatékony gumiabroncsokkal a káros -kibocsátás intenzitása is csökken.

Az üzemanyag-fogyasztást befolyásoló egyéb tényezők

Az optimális üzemanyag-hatékonyság érdekében a gumiabroncsokat mindig az előírt nyomásra kell felfújni. A javasolt nyomással felfújt abroncsok futófelülete a terhelésnek megfelelően deformálódik. Az üzemanyag-hatékonyságra természetesen nemcsak vezetési stílusa, hanem a terhelés és a futómű beállítása is hatással van. Az energiahatékony vezetési stílus jelentősen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

Letölthető üzemanyag-hatékonysági tájékoztatónk hasznos ötleteket és tanácsokat tartalmaz.

*A számítást a következő paraméterek alapján végeztük: jármű átlagos üzemanyag-fogyasztása 32,3 liter/100 km → 323 l/1000 km →14,7% valószínű megtakarítás = 47,5 literrel kevesebb üzemanyag 1000 kilométeren → 1,50 EUR/liter üzemanyagár = 71,25 EUR/1000 km → 100 000 km évi futásteljesítmény = évente 7125 EUR megtakarítás.

A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.