Nedves tapadás

A nedves tapadási jellemzők új gumiabroncs vásárlásánál fontos szempontot jelentenek. Az EU besorolásának alapja a gumiabroncs nedves úton mérhető féktávolsága.

Nedves tapadási jellemzőik szerint a gumiabroncsok hét csoportba oszthatók; az első az „A” kategória, amelybe a legrövidebb fékúttal rendelkező gumiabroncsok tartoznak, az utolsó az „F” kategória, amelybe a leghosszabb fékúttal rendelkező gumiabroncsok tartoznak.

A „D” és a „G” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.

A nedves tapadási jellemzők fontossága

Vészhelyzetben néhány méternyi távolság akár élet-halál kérdése is lehet. Az „A” kategóriás gumiabroncsokkal rendelkező gépkocsi 30%-kal rövidebb fékút után áll meg, mint az „F” kategóriás gumiabroncsokkal ellátott személygépkocsi. Egy 80 km/ó sebességről teljes erővel fékező személygépkocsi esetén ez 18 méterrel rövidebb fékutat jelent.*

Megjegyzés: vezetés közben mindig tartsa be a javasolt féktávolságot.

*Az 1222/2009/EK jelű irányelvben megadott mérési feltételek esetén mérve. A fékút a vezetési körülményektől és más jellemzőktől függően változhat.

A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.