Netherlands NL
Land wijzigen

Brandstofefficiëntie en rolweerstand

De rolweerstand neemt tot wel 30% van het brandstofverbruik van commerciële voertuigen voor zijn rekening. Met een lagere rolweerstand verbruiken banden minder brandstof en wordt er minder uitgestoten.

De brandstofefficiëntie wordt geclassificeerd van A (meest brandstofefficiënte categorie) tot en met F (minst brandstofefficiënte categorie). Classificatie G wordt niet gebruikt voor commerciële voertuigen.

Voordelen

Tussen A- en F-banden zit een verschil in de brandstofefficiëntie van tot wel 15%. Dat betekent een besparing van meer dan € 7000 gedurende de levensduur van de banden.* Door brandstofefficiënte banden te kopen zorgt u ook voor minder schadelijke uitstoot.

Andere factoren die de brandstofefficiëntie beïnvloeden

Voor optimale brandstofefficiëntie moet u ervoor zorgen dat de banden voldoende zijn opgepompt. Door de aanbevolen luchtdruk te gebruiken, vervormt het profielvlak net genoeg om de lading te dragen. Het gewicht van de lading en de uitlijning van de wielen hebben ook invloed, evenals uw persoonlijke rijstijl. "Ecorijden" kan het brandstofverbruik aanzienlijk omlaag brengen.

Download onze brandstofzuinigheidsgids voor tips en advies.

*De berekening is gebaseerd op de volgende aanname: gemiddeld brandstofverbruik van voertuig 32,3 l per 100 km → 323 l per 1000 km → 14,7% potentiële besparing = 47,5 l minder brandstofverbruik per 1000 km → brandstofprijs 1,50 EUR/liter = 71,25 EUR/1000 km → 100.000 km kilometrage/jaar = 7.125 EUR besparing per jaar.

De getoonde labelwaarden zijn alleen ter illustratie. De waarden voor een bepaalde bandenserie/maat kunnen afwijken.