Norway NO
Bytt land

Sesongdekk

Vær forberedt hver sesong

Det er farer forbundet med kjøringen for hver sesong. Ved å forberede bilen din på hver sesong kan du nyte kjøreopplevelsen hele året, uansett hvilket vær man har.

Vær forberedt på alle typer vær

Sjekk dekkene før du drar dersom du skal ut på en lang reise. Påse at du har en solid slitebanedybde: Det innebærer å overholde det minimumskravet på 1,6 mm samt at dekkene dine har riktig lufttrykk. Ikke glem å sjekke reservedekket heller.

I noen land er det obligatorisk å oppbevare førstehjelpsskrin og varseltrekant i bilen til enhver tid. Det er også viktig å ha med seg et nødsett med bluss, en flaske med vann, startkabler, et teppe, en refleksvest, husholdningspapir, en fakkel, billader for mobiltelefon og spylevæske. Dersom du opplever ekstrem kulde eller snøfall der du bor, bør du også ta med noen ekstra klær og tepper. Din lokale bilorganisasjon kan opplyse deg om de rettslige kravene til nødsett i kjøretøy innenfor ditt område.

Driving in summer

Kjøring på sommeren

Prøv å etablere enkle vedlikeholdsrutiner og ta noen forholdsregler, så vil du være klar for nesten enhver utfordring som kjøring om sommeren fører med seg.

Swap your winter tires for summer ones

Skift ut vinterdekkene med sommerdekk

Dersom du skifter dekk hver sesong, tar du av vinterdekkene og setter på sommerdekk straks temperaturen regelmessig ligger over 10 °C. Sommerdekkene dine er konstruert for å yte best på våt og tørr veibane ved milde temperaturer. Straks du har tatt av vinterdekkene skal du påse at de lagres riktig. De bør ligge på siden og oppbevares i spesielle lagringsposer. Forhandleren din vil trolig kunne hjelpe deg med lagring utenfor sesongen.

Maintain fluid levels

Opprettholde væskenivåer

Det er viktig å opprettholde riktig væskenivå på kjøretøyet. Du bør kanskje også vurdere å benytte en ekstra tyktflytende oljeblanding om sommeren, ettersom den er mer motstandsdyktig mot varmen.

Utfør jevnlige inspeksjoner av spylevæske, kjølevæske og bremsevæske.

Keep the correct tire pressure

Det skal opprettholdes riktig lufttrykk.

Varmt vær innebærer at dekkene mister lufttrykk dobbelt så fort om sommeren, sammenlignet med vinteren. Sørg for å sjekke dekkets lufttrykkekstra ofte når temperaturen stiger.

Dekk med for lite luft genererer mer varme når de ruller. Ved å kjøre på dem reduseres drivstofføkonomien

Check your battery life

Sjekk levetiden på batteriet

Sommertemperaturene medfører noen ganger at batteriet må jobbe hardere, spesielt dersom du har hatt det i noen år. Det er en god idé å få en fagmann til å kontrollere det. Det trenger kanskje bare å bli ladet opp igjen, eller det er på tide å anskaffe et nytt.

Prepare for challenging weather

Vær forberedt på utfordrende værforhold.

Sommervær kan også være ruskete. Kraftig regnvær, tåke, sterk vind, og til og med ekstremvær som orkaner og tornadoer kan oppstå i de varmere månedene. Vær klar til å håndtere skrens, og lær om styrekorrigering i sterk vind.

Driving in winter

Kjøring på vinteren

Dersom du forbereder deg på vinterforhold – inkludert nødssituasjoner – før temperaturen begynner å falle, kan du glede deg til enhver kjøretur også under den kalde årstiden. Selv om vintrene skulle være for milde til at man opplever is og snø, så bør du fremdeles være forberedt på kritiske vintersituasjoner.

Fit winter tires

Sette på vinterdekk

Det er en god idé å bruke vinterdekk dersom det snør om vinteren, eller dersom temperaturen ofte ligger under 7 °C. Sommerdekk egner seg mindre bra på vinterføre mens vinterdekk kan hjelpe bilen med å gjøre en god innsats i de kaldeste månedene.

Check brakes, defroster, and heater

Sjekk bremser, defroster og varmeapparat

Bremseeffekten er ekstremt viktig hele året gjennom, og spesielt i de kalde månedene. Sørg for å sjekke dette før du kjører på vinterføre. Vær forberedt på å starte på kalde morgener, ved å sjekke defrosteren og varmeapparatet.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Hold frostvæsken og spylevæsken på riktig nivå

Pass på å bruke en spylevæske som er laget for å få deg gjennom vinteren, og hold et øye med nivået. Det kan være en god idé å kjøpe nye vindusviskere før vinteren kommer, slik at du er klar til å fjerne snø og is fra frontruten. Pass på kjølevæskesystemet ved å holde øye med frostvæsken. Systemet bør ha et blandingsforhold mellom vann og frostvæske på 50/50. Få det kontrollert ved et lokalt verksted eller kjøp et testsett.

Change to winter grade oil

Bytt til olje som er beregnet på vintertemperatur

Den tykkere oljen som du kanskje bruker i sommermånedene er mindre egnet om vinteren. Du kan skaffe deg olje som er beregnet på vintertemperatur for å gjøre deg bedre forberedt på kalde vintermorgener. Bytt olje før temperaturen faller.

Give your vehicle a rinse

Sørg for å vaske kjøretøyet ditt

Om vinteren gjøres veibanen tryggere med salt og kjemikalier, men dette kan over tid føre til at kjøretøyet ruster. Det er også i din interesse å opprettholde god sikt ved å holde frontrute og vinduer rene. Sørg for å vaske kjøretøyet jevnlig, spesielt dersom du legger merke til ansamlinger.

Drive safely and slow down

Kjør forsiktig og senk farten

Ta deg god tid hver gang du er ute og kjører, ved at du senker farten når du kjører på glatte veier eller i dårlig vær. Det er viktig å la andre kjøretøy ha nok plass på veien, så ikke kjør for nærme kjøretøyet foran deg. Selv veier i god stand kan være glatte som følge av snø og is, så lær deg å håndtere skrensing.