Romania RO
Schimbaţi ţara

Aderenţă pe carosabil ud

Aderenţa pe carosabil ud este un considerent important în momentul achiziţionării unor anvelope noi pentru camioane sau autobuze. Clasamentul UE se determină prin măsurarea distanţei de frânare a anvelopei pe suprafeţe ude.

Aderenţa pe carosabil ud este evaluată de la A (categoria cu cea mai mică distanţă de frânare) la F (categoria cu cea mai mare distanţă de frânare).

Categoria G nu este utilizată la anvelopele pentru vehicule comerciale.

De ce este importantă clasificare din punct de vedere al aderenţei pe carosabil ud

Anvelopele cu aderenţă bună pe carosabil ud frânează mai rapid pe drumurile alunecoase. Un set de anvelope de clasa A se va opri cu 30% mai repede decât un set de anvelope de clasa F care frânează complet. Aceasta reprezintă o diferenţă de până la 25 m.*

Indiferent de anvelopele alese, atunci când conduceţi trebuie să respectaţi întotdeauna distanţele de oprire recomandate.

* Calculul are la bază un camion tipic, cu semiremorcă, care operează la 40 tone GWT şi care se deplasează cu 80 km/h. Efectele pot varia în funcţie de vehicul, de condiţiile de şofat şi de metoda de testare adoptată.

Valorile afişate pe etichetă au doar caracter ilustrativ. Valorile pentru o anumită gamă/dimensiune de anvelope pot varia.