Sweden SE
Ändra land

Säsongsdäck

Var väl förberedd inför varje årstid

Varje årstid har sina trafikfaror. Om du förbereder din bil inför varje årstid kan du njuta mer av din körning året om, oavsett väder.

Var väl förberedd för alla typer av väder

Om du ska resa långt, kontrollera dina däck innan du ger dig iväg. Se till att du har ett säkert mönsterdjup – det innebär minst 1,6 mm enligt lag – och att du har rätt lufttryck i däcken. Glöm inte att kontrollera reservdäcket.

I vissa länder måste du enligt lag alltid ha en första hjälpen-sats och varningstrianglar i din bil. Det är också viktigt att du har en nödutrustning med signalraketer, en flaska vatten, startkablar, en filt, en varselväst, pappershanddukar, en ficklampa, en billaddare för mobiltelefoner och spolarvätska. Om du bor i ett område med extrem kyla eller extrema snöförhållanden, ta med några extra filtar och klädombyten. Din lokala motororganisation kan ge dig information om den nödutrustning som krävs enligt lag i din bil.

Driving in summer

Körning på sommaren

Utveckla en enkel rutin för underhåll och vidta några säkerhetsåtgärder, så är du förberedd för praktiskt taget alla utmaningar som sommarkörning kan ställa dig inför.

Swap your winter tires for summer ones

Byt från vinterdäck till sommardäck

Om du byter dina däck i början av varje årstid, byt från vinterdäck till sommardäck när temperaturerna regelbundet ligger över 10°C. Dina sommardäck är utformade för att prestera bra på våta och torra vägar i milt väder. När du har tagit av dina vinterdäck, se till att förvara dem på rätt sätt. De bör förvaras liggande på sidorna och i speciella förvaringssäckar. Din däckhandlare kan eventuellt hjälpa dig med förvaring av däck när de inte används.

Maintain fluid levels

Kontrollera vätskenivåerna

Det är viktigt att du har rätt nivåer på vätskorna i ditt fordon. Du kan även fundera på att använda en något tjockare oljeblandning på sommaren, eftersom den påverkas mindre av värmen.

Kontrollera regelbundet spolarvätska, kylvätska och bromsvätska.

Keep the correct tire pressure

Se till att du har rätt lufttryck i däcken

Varmt väder innebär att dina däck förlorar trycket dubbelt så fort på sommaren jämfört med på vintern. Se till att kontrollera ditt lufttryck oftare allt eftersom temperaturerna stiger.

Däck med för lågt lufttryck alstrar mer värme när de rullar. Att köra med dem minskar din bränsleekonomi.

Check your battery life

Kontrollera batteriets livslängd

Sommartemperaturer innebär ibland att ditt batteri arbetar hårdare, särskilt om det är några år gammalt. Det är en god idé att låta en fackman kontrollera det. Det kanske bara behöver laddas eller så är det kanske dags för ett nytt.

Prepare for challenging weather

Förbered dig för utmanande väder

Sommarens väder kan också vara tufft. Tungt regn, dimma, starka vindar och ännu mer extremt väder som orkaner och tornador kan förekommer under de varmare månaderna. Var redo att handskas med sladdningar och lär dig hur du korrigerar styrningen i starka vindar.

Driving in winter

Körning på vinterväglag

Om du förbereder din bil för vinterväder – inklusive nödsituationer – innan temperaturerna börjar falla kan du njuta av varje resa under de kalla månaderna. Även om vintrarna där du bor är alltför milda för is och snö bör du vara förberedd inför nödsituationer på vintern.

Fit winter tires

Montera vinterdäck

Det är en god idé att använda vinterdäck om det snöar mer än bara tillfälligt på vintern eller om temperaturerna ofta faller under 7°C. Sommardäck är mindre lämpliga på vintervägar, men ett vinterdäck kan bidra till att din bil presterar bättre under den kalla årstiden.

Check brakes, defroster, and heater

Kontrollera bromsarna, defrostern och värmaren.

Din bromsförmåga är mycket viktig året om och särskilt under vintermånaderna. Kontrollera alltid bromsarna innan du ger dig ut på vintervägarna. Var väl förberedd inför kalla morgonstarter genom att kontrollera defrostern och värmaren.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Fyll på frostskyddsvätska och spolarvätska till rätt nivå

Se till att du använder en spolarvätska som är lämplig för vintern och håll ett öga på nivån. Det kan vara en god idé att köpa nya torkarblad före vintern så att du är redo för is och snö på vindrutan. Underhåll ditt kylsystem genom att kontrollera din frostskyddsvätska. Systemet bör innehålla en blandning med hälften vatten och hälften frostskyddsvätska. Kontrollera det hos din verkstad eller med ett testpaket.

Change to winter grade oil

Byt till vinterolja.

Den tjockare olja som du kan använda under sommarmånaderna är inte lika lämplig på vintern. Du kan köpa vinterolja som hjälper dig att vara väl förberedd för kalla starter på vintermorgnarna. Byt olja innan temperaturen faller.

Give your vehicle a rinse

Håll ditt fordon rent

Vintervägar blir säkrare med salt och kemikalier, men preparaten kan medföra att ditt fordon rostar med tiden. Genom att hålla vindrutan och andra rutor rena får du också bästa sikt. Tvätta ditt fordon regelbundet, särskilt om du ser att det börjar bli smutsigt.

Drive safely and slow down

Kör säkert och sänk hastigheten

Ta extra god tid på dig för varje resa så att du kan sänka hastigheten på hala vägar eller i dåligt väder. Det är viktigt att hålla ordentligt avstånd till övriga fordon på vägen, så kör inte alltför nära fordonet framför dig. Även väl underhållna vägar blir hala av snö och is, så lär dig förebygga sladd.