Sweden SE
Ändra land

Säsongsdäck

Bör du köpa vinterdäck?

Vinterdäck är utformade för att ge väggrepp och kontroll under den kalla årstiden. I vissa europeiska länder krävs vinterdäck enligt lag, men de kan vara ett smart val även i områden med relativt milda vintrar. Hur skiljer sig vinterdäck från andra däck?

De ger säkrare körning i kallt väder: I Fuldas vinterdäck används en särskild gummiblandning som är utformad för att förbättra dina däcks prestanda när temperaturerna faller under 7°C. Blandningen gör att det blir lättare att starta, stanna och svänga på kalla vägar. Ett åretruntdäck eller sommardäck kan också ge bra prestanda på vintern, men vinterdäck är utformade för att ge bättre kontroll när det är kallt.

De är utformade för starkt väggrepp på vintervägar: På våra produktsidor kan du se att vi pratar om "sajpningar" på våra vinterdäck. Dessa extra spår i slitbanorna ger däcket ytterligare fäste på utmanande vintervägar. Bredare mönsterklackar ökar förmågan att transportera bort snö från däcket. Om du bor i ett område med tuff vinteris på vägarna ger dubbdäck extra starkt fäste.

Köpa vinterdäck

I den nya EU-däckmärkningen ingår inte vinterprestandaegenskaper och därför är det bra att få tips från en annan oberoende källa. Här kan oberoende däcktester vara till hjälp. Opartiska granskare kan hjälpa dig att fatta beslut om de däckegenskaper som är viktiga för ditt fordon, klimat och körstil. Din lokala däckhandlare kan också hjälpa dig att gå igenom dina alternativ och vet mer om vad som fungerar i ditt område.

Vinter-, sommar- och åretruntdäck ger olika väggrepp. Om du blandar däck som inte har samma slitbanemönster eller egenskaper kan prestandan minska när du behöver den allra mest. För optimal väghållning bör du använda samma uppsättning däck på samtliga fyra hjul.

Om du underhåller dina vinterdäck på rätt sätt kommer din smarta investering att vara längre. Det innebär att de ska förvaras liggande på sidorna snarare än med slitbanemönstret nedåt. Om du förvarar dem i speciella förvaringssäckar skyddas de också. Om du inte har någon lämplig plats där du bor, prata med din däckhandlare om andra förvaringsalternativ.

Vinterdäck är utformade för att hjälpa dig att få väggrepp på vintervägar. De kan ge dig körglädje under de kalla månaderna, men du bör alltid sätta säkerheten på vägarna främst. Vinterdäck kan ha en lägre hastighetsklass än sommardäck. Kontrollera däckens rekommenderade hastighetsklass och se till att du inte överskrider den.

Det är en god idé att ofta kontrollera lufttryck och mönsterdjup. Med rätt lufttryck får du ut det bästa av dina däck. Mönsterdjup är viktigt för att få optimal prestanda. När vinterdäck krävs enligt lag anges vanligtvis också ett lagligt minsta mönsterdjup. Enligt EU:s lagstiftning krävs ett mönsterdjup på minst 1,6 mm för sommardäck. Fulda rekommenderar vinterdäck med ett mönsterdjup på minst 4 mm.