Slovenia HR
Promijeni zemlju

Sezonske gume

Budite spremni za svako godišnje doba

Svako godišnje doba nosi pripadajuće opasnosti u vožnji. Priprema automobila za svaku sezonu može vam pomoći da uživate u vožnji cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete.

Budite spremni u svim vremenskim uvjetima

Idete li na dugo putovanje, provjerite gume prije nego što krenete. Pobrinite se da imate dobru dubinu profila – to znači najmanje zakonski minimum od 1,6 mm – i da su gume ispravno napuhane. Ne zaboravite kontrolirati i rezervnu gumu.

U nekim je zemljama obavezno imati komplet prve pomoći i sigurnosni trokut u automobilu sve vrijeme. Važno je imati sa sobom i komplet sigurnosne opreme s bakljama, bocom vode, kabelima za akumulator, dekom, fluorescentnim prslukom, papirnatim ručnicima, svjetiljkom, auto-punjačem za mobitel i tekućinom za pranje. Ako na području gdje živite ima ekstremne hladnoće ili snijega, uzmite sa sobom i dodatnu odjeću i deke. Vaš lokalni auto klub može vas informirati o zakonskim zahtjevima za komplet sigurnosne opreme za vozilo na vašem području.

Driving in summer

Vožnja ljeti

Jednostavnom navikom održavanja i s nekoliko mjera opreza bit ćete spremni za gotovo sve izazove koje donosi ljetna vožnja.

Swap your winter tires for summer ones

Zamijenite svoje zimske gume ljetnima

Mijenjate li gume s promjenom godišnjeg doba, uklonite zimske gume i montirajte ljetne kada temperature budu redovito iznad 10 °C. Vaše ljetne gume izrađene su za izdržljivost na mokrim ili suhim cestama u blagim vremenskim uvjetima. Kada uklonite zimske gume, svakako ih pravilno pohranite. Trebalo bi ih postaviti na bok i držati u posebnim vrećama za pohranu. Vaš prodavač mogao bi vam pomoći sa skladištenjem van sezone.

Maintain fluid levels

Održavanje razine tekućine

Važno je da tekućina u vašem vozilu bude na odgovarajućim razinama. Mogli biste uzeti u obzir uporabu neznatno gušće mješavine ulja za ljeto koja bolje podnosi vrućine.

Izvršavajte redovne kontrole tekućine za brisanje stakla, rashladnog sredstva i tekućine za kočnice.

Keep the correct tire pressure

Održavajte odgovarajućeg tlak zraka u gumi

Toplo vrijeme znači da gume gube tlak ljeti dvostruko brže nego zimi. Svakako provjerite tlak zraka u gumi češće kako temperatura raste.

Premalo napuhane gume stvaraju više topline dok se kotrljaju. Vožnja na njima smanjuje uštedu goriva.

Check your battery life

Provjerite vijek trajanja akumulatora

Ljetne temperature ponekada znače da vaš akumulator jače radi, posebno ako ga imate već nekoliko godina. Dobra je ideja dati stručnjaku da ga pregleda. Možda ga treba samo napuniti, a možda je i vrijeme za novi.

Prepare for challenging weather

Pripremite se za izazovne vremenske uvjete

I ljetni vremenski uvjeti znaju biti oštri. Velike kiše, magla, jaki vjetrovi pa čak i ekstremne prilike poput uragana i tornada mogu činiti dio toplijih mjeseci. Pripremite se za upravljanje u skliskim uvjetima i naučite kako ispravljati upravljač po jakom vjetru.

Driving in winter

Vožnja zimi

Ako se pripremite za zimske vremenske uvjete, uključujući i hitne slučajeve, prije nego što temperature počnu padati, možete uživati u svakom putovanju u hladnijim mjesecima. Čak i ako su zime preblage za led i snijeg, trebali biste biti spremni za hitne slučajeve zimi.

Fit winter tires

Montiranje zimskih guma

Dobra je ideja koristiti namjenske zimske gume ako zimi padne više od povremenog laganog snijega ili ako su temperature često ispod 7 °C. Ljetne gume manje su pogodne za zimske ceste, ali zimske gume mogu pomoći performansama automobila u hladnijim mjesecima.

Check brakes, defroster, and heater

Provjerite kočnice, odmrzivač i grijač

Performanse kočnica ključne su cijele godine, a posebno tijekom hladnijih mjeseci. Pobrinite se da ih kontrolirate prije nego što krenete na zimske ceste. Budite spremni za pokretanje u hladna jutra tako da provjerite odmrzivač i grijač.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Održavajte odgovarajuće razine antifriza i tekućine za brisanja stakla

Svakako koristite tekućinu za brisanje koja je namijenjena zimskom dobu i pratite razinu. Dobra je ideja da prije početka zime nabavite novi komplet metlica brisača tako da budete spremni za led i snijeg na vjetrobranu. Pazite na rashladni sustav tako da pratite stanje antifriza. Sustav treba imati omjer vode i antifriza od 50-50. Provjerite u lokalnom autoservisu ili kupite komplet za ispitivanje.

Change to winter grade oil

Prebacite se na ulje za zimske uvjete

Gušće ulje koje možda koristite za ljetne mjesece manje je pogodno za zimu. Možete dobiti ulje za zimske uvjete koje će vam pomoći da se pripremite za hladna pokretanja u zimska jutra. Promijenite ulje prije pada temperature.

Give your vehicle a rinse

Isperite svoje vozilo

Zimske ceste sigurnije su posipane solju i kemikalijama, ali oni mogu tijekom vremena izazvati koroziju na vašem vozilu. Vidljivost možete zadržati tako da vjetrobran i prozore održavate čistima. Redovno perite vozilo, posebno ako primijetite naslage.

Drive safely and slow down

Vozite sigurno i usporite

Uzmite si više vremena za svako putovanje tako da možete voziti sporije na skliskim cestama ili po lošem vremenu. Važno je dati drugim vozilima dovoljno prostora na cesti, stoga nemojte voziti preblizu vozila ispred sebe. Čak i dobro održavane ceste mogu postati skliske po snijegu i ledu, stoga naučite kako savladati proklizavanje.