Slovenia HR
Promijeni zemlju

Sezonske gume

Trebate li kupiti zimske gume?

Zimske gume dizajnirane su da vam daju vuču i kontrolu tijekom hladnijih mjeseci. U nekim europskim zemljama obvezne su po zakonu, ali mogu isto tako biti i pametan izbor čak i kada su zime relativno blage. Zbog čega je zimska guma drukčija?

Nude sigurniju vožnju u hladnim vremenskim uvjetima: Zimske gume Fulda koriste posebnu mješavinu silicija osmišljenu za popravljanje izdržljivosti guma kada temperature padnu ispod 7° C. Zbog ove je mješavine lakše krenuti, zaustaviti se i okretati se na hladnim cestama. Gume za sva godišnja doba i ljetne gume mogu izdržati i zimi, ali namjenska zimska guma izrađena je da daje bolju kontrolu kada je hladno.

Dizajnirane su za tešku vuču na zimskim cestama: Na našim stranicama s proizvodima primijetit ćete da govorimo o „urezima“ na našim zimskim gumama. Ti dodatni rezovi u profilu daju gumi dodatno prianjanje na izazovnim zimskim cestama. Širi blokovi profila poboljšavaju sposobnost kanaliziranja snijega dalje od gume. Živite li na području gdje zimi ima mnogo leda na cestama, zimske gume s čavlićima nude dodatno snažno prianjanje.

Kako kupiti zimske gume

Budući da nove EU oznake gume ne ocjenjuju svojstva izdržljivosti zimi, dobra je ideja dobiti neovisne smjernice drugog izvora. Ovdje od pomoći mogu biti neovisni testovi guma. Ti nepristrani ocjenjivači mogu vam pomoći da odlučite koja svojstva gume odgovaraju vašem vozilu, klimi i stilu vožnje. Vaš lokalni prodavač guma također vam može pomoći da razmotrite svoje opcije i znat će više o tome što funkcionira na vašem području.

Zimske, ljetne i gume za sva godišnja doba različito hvataju cestu. Miješanje guma koje nemaju isti uzorak profila ili značajke mogu smanjiti izdržljivost kada je najviše trebate. Za optimalnu upravljivost koristite isti komplet guma na sva četiri kotača.

Ako se pravilno brinete za zimske gume, vaša pametna investicija dulje će trajati. To znači spremanje guma na bok umjesto sa stranom profila prema dolje. Bolje ćete ih zaštititi i ako ih budete čuvali u posebnim vrećama van sezone. Ako nemate dovoljno mjesta tamo gdje živite, raspitajte se kod svog prodavača za mogućnosti skladištenja.

Zimske gume dizajnirane su da pomognu u prianjanju na zimskim cestama. One vam mogu donijeti užitak u vožnji u hladnijim mjesecima, ali na prvo mjesto uvijek trebate staviti sigurnost na cesti. Zimske gume mogu imati niži indeks brzine od ljetnog ekvivalenta. Provjerite preporučeni indeks brzine gume i pobrinite se da ga ne prekoračite.

Dobra je ideja često provjeravati tlak zraka u gumi i dubinu profila. Održavanje ispravnog tlaka zraka u gumi pomaže vam da izvučete najbolje iz guma. Dubina profila važna je za održavanje optimalne izdržljivosti. Na područjima gdje su zimske gume zakonski obvezne, obično postoji zakonski minimum dubine profila. EU zakon zahtijeva minimalnu dubinu profila ljetnih guma od 1,6 mm. U tvrtki Fulda preporučujemo da dubina profila zimskih guma bude najmanje 4 mm.