Slovenia HR
Promijeni zemlju

Ušteda goriva i otpor na kotrljanje

Gotovo 20% potrošnje goriva vašeg vozila odnosi se na otpor kotrljanja guma. To je otpor koji guma stvara kad dotakne podlogu. Guma koja se lako kotrlja troši manje goriva jer se manje energije troši na trenje i toplinu. 

Ušteda goriva ocjenjuje se u 7 različitih kategorija, počevši od A (kategorija s najvećom uštedom goriva) do G (kategorija s najmanjom uštedom goriva). Kategorija D ne koristi se za putničke automobile.

Prednosti

Razlika u potrošnji goriva za automobil s gumama koje imaju ocjenu A i automobil s gumama ocjene G može biti do 7,5%. To se može preračunati u uštedu veću od 300 eura tijekom životnog vijeka gume.* Odabirom guma koje štede gorivo smanjit ćete i štetnu emisiju CO2 .

Ostali čimbenici koji utječu na potrošnju goriva

Za optimalnu uštedu goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Manji tlak u gumama povećava otpor kotrljanja i utječe na učinkovitost prianjanja na mokrim cestama. Težina vozila i vaš osobni stil vožnje također su značajan čimbenik. Energetski učinkovita vožnja ili „eko vožnja“ može značajno smanjiti potrošnju goriva.

*Na temelju prosječne potrošnje od 8 litara na 100 km i cijeni goriva od 1,50 eura po litri te prosječnoj kilometraži gume od 35.000 km

Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određene linije/dimenzije guma mogu biti drugačije.