Slovenia HR
Promijeni zemlju

Ušteda goriva i otpor pri kotrljanju

Otpor pri kotrljanju utječe do čak 30% u potrošnji goriva komercijalnih vozila. Uz manji otpor pri kotrljanju gume troše manje goriva i utječu na smanjenje emisija.

Ušteda goriva ocjenjuje se od A (kategorija s najvećom uštedom goriva) do G (kategorija s najmanjom uštedom goriva). Kategorija G ne koristi se za komercijalna vozila.

Prednosti

Između novih guma s ocjenom A i guma s ocjenom F razlika u uštedi goriva doseže i do 15%. To znači uštedu veću od 7000 eura tijekom životnog vijeka gume.* Odabirom guma koje štede gorivo smanjit ćete i štetnu emisiju.

Ostali čimbenici koji utječu na potrošnju goriva

Za optimalnu uštedu goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Ako primijenite preporučeni tlak, osigurat ćete da se područje profila deformira samo u mjeri koja je dovoljna za opterećenje. Težina opterećenja i centrirani kotači također sudjeluju u štedi, kao i vaš stil vožnje. “Ekovožnja” značajno može smanjiti potrošnju goriva.

Preuzmite naš vodič za ekonomičnu potrošnju goriva u kojem možete pronaći trikove i savjete.

* Izračun se temelji na sljedećim pretpostavkama: prosječna potrošnja goriva u vozilu iznosi 32,3 l/100 km → 323 l/1000 km →14,7% potencijalna ušteda = 47,5 l manja potrošnja goriva na 1000 km → cijena goriva 1,50 EUR/litra = 71,25 EUR/1000 km → 100.000 km prijeđeno godišnje = 7.125 EUR uštede godišnje.

Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određene linije/dimenzije guma mogu biti drugačije.