Slovenia SL
Zamenjaj državo

Sezonske pnevmatike

Priprava avtomobila na različne sezone

Vsaka sezona zastavlja vozniku svoje izzive. Z ustrezno pripravo avtomobila pred vsako sezono si lahko zagotovite vozne užitke skozi celo leto, ne glede na vreme.

Bodite pripravljeni na vsako vreme

Preden se odpravite na daljšo vožnjo, preverite pnevmatike. Preverite, ali so tekalne plasti dovolj globoke – predpisana najmanjša globina znaša 1,6 mm – in ali so pnevmatike pravilno napolnjene. Ne pozabite preveriti tudi rezervne pnevmatike.

V nekaterih državah je treba v avtomobilu ves čas imeti tudi komplet prve pomoči in opozorilni trikotnik. Pomembno je, da imate s seboj tudi komplet nujne opreme s signalnimi baklami, plastenko vode, kabli za zagon motorja, odejo, odsevnim telovnikom, papirnimi brisačami, baterijsko svetilko, avtomobilskim polnilnikom telefona in tekočino za pranje stekel. V krajih s skrajnim mrazom ali močnim sneženjem imejte s seboj še nekaj dodatnih oblačil in odej. Glede predpisane vsebine kompleta nujne opreme v vozilu lahko povprašate pri svoji avtomobilistični organizaciji.

Driving in summer

Vožnja poleti

Če privzamete nekaj preprostih navad pri vzdrževanju in upoštevate nekaj varnostnih navodil, boste kos vsem mogočim izzivom poletne vožnje.

Swap your winter tires for summer ones

Zamenjajte zimske pnevmatike z letnimi

Če uporabljate sezonske pnevmatike, snemite zimske pnevmatike in namestite letne, ko temperatura redno presega 10 °C. Letne pnevmatike se v toplejšem vremenu že po zasnovi bolje obnesejo na mokri in suhi cesti. Ko zimske pnevmatike odstranite, jih ne pozabite ustrezno shraniti. Ležijo naj na boku, v posebnih zaščitnih vrečah. Pri hrambi pnevmatik zunaj sezone vam lahko pomaga prodajalec pnevmatik.

Maintain fluid levels

Skrbite za pravilne količine tekočin

Pomembno je, da so količine vseh tekočin v vozilu ves čas pravilne. Lahko razmislite tudi o uporabi nekoliko gostejšega motornega olja, ki bolje prenaša vročino, v letnih mesecih.

Redno preverjajte količine tekočine za pranje stekel, hladilne in zavorne tekočine.

Keep the correct tire pressure

Vzdržujte pravilni polnilni tlak

Zaradi višjih temperatur zrak poleti uhaja iz pnevmatik dvakrat hitreje kot pozimi. Pri višjih temperaturah obvezno preverjajte tlak v pnevmatikah pogosteje.

Pri premalo napolnjenih pnevmatikah med kotaljenjem nastaja več toplote. Premalo napolnjene pnevmatike povečujejo porabo goriva.

Check your battery life

Preverjajte staranje akumulatorja

Poletne temperature lahko za akumulator pomenijo dodatno obremenitev, še zlasti če je star že nekaj let. Ne bi bilo slabo, če vam ga pregleda strokovnjak. Morda ga je treba samo dopolniti, lahko pa je že čas za novega.

Prepare for challenging weather

Pripravite se na neugodno vreme

Vreme zna biti slabo tudi poleti. Hudi nalivi, megla, močni vetrovi, celo skrajni vremenski pojavi, kot so denimo orkani – vse to vas lahko doleti v toplejših mesecih. Pripravite se na obvladovanje zdrsov na spolzki podlagi in se naučite popravljati smer v močnem vetru.

Driving in winter

Vožnja pozimi

Če se na zimske razmere – tudi izredne – pripravite še pred resnim padcem temperatur, boste lahko uživali v vožnji tudi v mrzlih mesecih. Četudi zime pri vas niso dovolj hladne za sneg ali poledico, se vseeno pripravite na presenečenja, ki vam jih lahko pripravi zima.

Fit winter tires

Namestite zimske pnevmatike

Če ste v vaših krajih deležni več kot le občasnega rahlega sneženja in če temperatura pogosto pade pod 7 °C, je pametno uporabljati namenske zimske pnevmatike. Poletne pnevmatike so pozimi na cesti manj stabilne, zimske pnevmatike pa lahko avtu zagotovijo dobro lego na cesti tudi v zimskih mesecih.

Check brakes, defroster, and heater

Preverite zavore, odmrzovalnik in grelnik

Pravilno delovanje zavor je pomembno vse leto, še toliko bolj pa v hladnih mesecih. Zavore vsekakor preverite pred zimskimi vožnjami. Preverite odmrzovalnik in grelnik, da boste pripravljeni na zaganjanje motorja in speljevanje v mrazu.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Skrbite, da je dovolj protizmrzovalne tekočine in tekočine za pranje stekel

Uporabljajte tekočino za pranje stekel, primerno za zimo, in pazite, da je je dovolj. Morda je prav, da pred začetkom zime zamenjate metlice brisalcev, da boste pripravljeni na odstranjevanje ledu in snega z vetrobranskega stekla. Skrbite za hladilni sistem motorja – spremljajte stanje protizmrzovalne tekočine. V sistemu mora biti mešanica vode in protizmrzovalne tekočine v razmerju 50 : 50. Naj vam stanje preverjajo v servisni delavnici, lahko pa si nabavite komplet za preverjanje.

Change to winter grade oil

Zamenjajte letno motorno olje z zimskim

Gostejše letno motorno olje je manj primerno za zimo. Lahko nabavite zimsko motorno olje, ki vam bo olajšalo zagon motorja v zimskih jutrih. Olje zamenjajte, še preden temperature padejo.

Give your vehicle a rinse

Spirajte vozilo

Za varnejšo vožnjo ceste pozimi posipajo s soljo in kemikalijami, zaradi teh snovi pa lahko vozilo sčasoma korodira. S čistočo vetrobranskega in okenskih stekel pa skrbite tudi za boljšo vidljivost. Redno spirajte vozilo, še zlasti če opazite, da se na njem nabira umazanija.

Drive safely and slow down

Vozite varno in ne prehitro

Pri načrtovanju vsake vožnje si pustite nekaj dodatnega časa, da boste lahko vozili počasneje, če bo cesta spolzka ali vreme slabo. Pomembno je, da pustite dovolj prostora na cesti tudi drugim vozilom, zato vozilu pred seboj ne sledite pretesno. Tudi na vzdrževanih cestah vas lahko preseneti spolzek sneg ali led, zato se naučite, kako obvladovati drsenje.