Slovenia SL
Zamenjaj državo

Sezonske pnevmatike

Ali naj kupim zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike so zasnovane tako, da zagotavljajo boljši oprijem in obvladljivost vozila v hladnih mesecih. V nekaterih evropskih državah je njihova uporaba obvezna, za pametno izbiro pa se lahko izkažejo tudi v krajih s sorazmerno milimi zimami. Kaj je značilno za zimske pnevmatike?

Omogočajo varnejšo vožnjo pri nizkih temperaturah: Fuldine zimske pnevmatike uporabljajo posebno gumeno zmes s siliko, ki zagotavlja boljše obnašanje pnevmatik pri temperaturah pod 7 °C. Ta zmes olajšuje speljevanje, ustavljanje in zavijanje na mrzli podlagi. Tudi celoletne in letne pnevmatike svoje zmogljivosti ohranijo tudi pozimi, namenske zimske pnevmatike pa so prav posebej narejene za boljše delovanje v mrazu.

Zasnovane so tako, da zagotavljajo čvrst oprijem v zimskih razmerah: na straneh o posameznih izdelkih lahko opazite, da pri zimskih pnevmatikah govorimo o »lamelah«. Te dodatne zareze v dezenu tekalne plasti zagotavljajo pnevmatiki dodaten oprijem na težavnih zimskih cestah. Širši bloki olajšujejo odvajanje snega s tekalne plasti. Če v vaših krajih zima pomeni poledenele ceste, vam pnevmatike z lednimi bodicami zagotavljajo še boljši oprijem.

Kako kupovati zimske pnevmatike

Ker nova oznaka EU za pnevmatike ne zajema zmogljivosti pnevmatike pozimi, ni slabo, če se ravnate tudi po neodvisnih mnenjih drugih virov. Pri tem vam lahko pomagajo neodvisni testi pnevmatik. Nepristranski ocenjevalci vam lahko pomagajo pri odločanju, kakšne lastnosti pnevmatik so prave za vaše vozilo, podnebje in slog vožnje. Pri pretresanju možnosti vam lahko pomaga tudi prodajalec pnevmatik, ki natančneje ve, kaj se najbolje obnese v vaših krajih.

Zimske, letne in celoletne pnevmatike se med seboj glede oprijema razlikujejo. Istočasna uporaba pnevmatik z različnimi dezeni tekalne plasti lahko poslabša obnašanje vozila, ko je to najbolj kritično. Za optimalne vozne lastnosti imejte enake pnevmatike na vseh štirih kolesih.

Če za zimske pnevmatike ustrezno skrbite, se vam bo pametna investicija vanje obrestovala dalj časa. Hranite jih položene na bok, ne stoječe na tekalni plasti. K boljši zaščiti čez poletje prispeva tudi hramba v posebnih vrečah. Če doma nimate ustreznega prostora, o možnostih hrambe pnevmatik zunaj sezone povprašajte prodajalca pnevmatik.

Zimske pnevmatike pripomorejo k boljšemu oprijemu pozimi. Lahko vam zagotovijo dodatne užitke v zimski vožnji, vedno pa naj vam bo na prvem mestu prometna varnost. Zimske pnevmatike imajo lahko nižji hitrostni razred kot ustrezne letne pnevmatike. Preverite hitrostni razred pnevmatik in pazite, da dovoljene hitrosti ne prekoračite.

Pametno je pogosto preverjati polnilni tlak in globino tekalne plasti pnevmatik. Pravilni polnilni tlak vam omogoča, da pnevmatike kar najbolje izkoristite. Globina tekalne plasti je pomembna za ohranjanje optimalnih zmogljivosti pnevmatike. V državah, kjer so predpisane zimske pnevmatike, je običajno predpisana tudi najmanjša globina tekalne plasti. Zakonodaja EU za letne pnevmatike predpisuje najmanjšo globino tekalne plasti 1,6 mm. Pri Fuldi za zimske pnevmatike priporočamo globino tekalne plasti najmanj 4 mm.