Slovenia SL
Zamenjaj državo

Izkoristek goriva in kotalni upor

20 % porabe goriva je povezanih s kotalnim uporom pnevmatik. Gre za upor, do katerega pride ob stiku pnevmatike s podlago. S pnevmatikami, ki se lažje kotalijo, porabimo manj goriva, saj se zaradi trenja in segrevanja izgubi manj energije. 

Pnevmatike glede na izkoristek goriva razvrščamo v sedem razredov, od razreda A (najboljši izkoristek goriva) do G (najslabši izkoristek goriva). Razred D se pri osebnih vozilih ne uporablja.

Prednosti

Razlika pri porabi goriva med vozilom s pnevmatikami razreda A in vozilom s pnevmatikami razreda G lahko znaša do 7,5 %. To pomeni več kot 300 EUR prihranka v življenjski dobi pnevmatik.* Z izbiro pnevmatik z velikim izkoristkom goriva boste zmanjšali tudi škodljive izpuste CO2 izpustov CO.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na porabo goriva

Za optimalno porabo goriva preverite tlak v pnevmatikah. Nizek tlak v pnevmatikah poveča kotalni upor in vpliva na oprijem v mokrem. Na izkoristek goriva lahko pomembno vplivata tudi masa vozila in slog vaše vožnje. Energetsko učinkovita vožnja oz. eko-vožnja lahko znatno zmanjša porabo goriva.

* Na podlagi povprečne porabe goriva 8 litrov/100 km, cene goriva 1,50 EUR/liter in povprečno 35.000 prevoženih kilometrov s pnevmatikami.

Na oznaki prikazane vrednosti služijo zgolj za ponazoritev. Vrednosti se lahko pri določeni liniji/dimenziji pnevmatik razlikujejo.