Slovenia SL
Zamenjaj državo

OZNAKA EU ZA PNEVMATIKE – PREGLED

Oznaka EU za pnevmatike omogoča, podobno kot energijska nalepka na gospodinjskih aparatih, da pnevmatiko lažje ocenimo z varnostnih in okoljskih vidikov. Če želite izvedeti več, uporabite spodnje povezave.

Podatki na oznaki pnevmatike

Oznaka EU za pnevmatike se bo od novembra 2012 v obliki nalepke pojavljala na vseh novih pnevmatikah. Vsi prodajalci bodo dolžni zagotoviti te podatke. Oznake EU za posamezne pnevmatike Fulda si lahko ogledate tudi na naši spletni strani.

Na oznaki prikazane vrednosti služijo zgolj za ponazoritev. Vrednosti se lahko pri določeni liniji/dimenziji pnevmatik razlikujejo.

Kar 20 % porabe goriva je povezanih s kotalnim uporom pnevmatik. Gre za upor, do katerega pride ob stiku pnevmatike s podlago. S pnevmatikami, ki se lažje kotalijo, porabimo manj goriva, saj se manj energije izgubi s trenjem in segrevanjem.

Pnevmatike glede na izkoristek goriva razvrščamo v sedem razredov, od razreda A (najboljši izkoristek goriva) do G (najslabši izkoristek goriva). Razred D se pri osebnih vozilih ne uporablja.

Prednosti

Razlika pri porabi goriva med vozilom s pnevmatikami razreda A in vozilom s pnevmatikami razreda G lahko znaša do 7,5 %. To pomeni več kot 300 EUR prihranka v življenjski dobi pnevmatik.* Z izbiro pnevmatik z velikim izkoristkom goriva boste zmanjšali tudi škodljive izpuste CO2.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na porabo goriva

Poskrbite, da je tlak v pnevmatikah pravilen, in s tem zagotovite optimalen izkoristek goriva. Nizek tlak v pnevmatikah poveča kotalni upor in vpliva na oprijem v mokrem. Na izkoristek goriva lahko pomembno vplivata tudi masa vozila in slog vožnje. Energetsko učinkovita vožnja oz. eko-vožnja lahko znatno zmanjša porabo goriva.

* Na podlagi povprečne porabe goriva 8 litrov/100 km, cene goriva 1,50 EUR/liter in povprečno 35.000 prevoženih kilometrov s pnevmatikami.

Oprijem na mokri podlagi je pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati ob nakupu novih pnevmatik. Razred na oznaki EU se določi na podlagi meritev zavorne poti na mokri podlagi.

Oprijem na mokri podlagi je označen z razredi od A (najkrajša zavorna pot) do F (najdaljša zavorna pot).

Razreda D in G se pri osebnih vozilih ne uporabljata.

Zakaj je oznaka oprijema na mokri podlagi pomembna

V trenutkih, ko šteje vsaka sekunda, je nekaj metrov lahko izjemno pomembnih. Komplet pnevmatik razreda A bo zagotovil 30 % krajšo zavorno pot kot pnevmatike razreda F. Pri polnem zaviranju osebnega vozila od začetne hitrosti 80 km/h to pomeni 18 metrov krajšo zavorno pot.*

Opomba: Med vožnjo vedno upoštevajte priporočeno zavorno pot.

* Merjeno skladno s testnimi metodami, določenimi v Uredbi ES 1222/2009. Zavorna pot se lahko razlikuje glede na vozne razmere in druge vplivajoče dejavnike.

Pnevmatike ustvarjajo del hrupa, ki ga vozilo povzroča pri vožnji mimo. Z nakupom pnevmatik, ki so manj hrupne, boste zmanjšali vpliv svoje vožnje na okolico.

Raven zunanjega kotalnega hrupa pnevmatike je prikazana v decibelih. Simbol v obliki zvočnih valov kaže, ali je hrup pnevmatike pod prihodnjimi omejitvami EU ali nad njimi.

  • 1 črn val: tiha pnevmatika (3 dB ali več pod prihodnjo omejitvijo EU)
  • 2 črna valova: zmerno tiha pnevmatika (med prihodnjo omejitvijo EU in vrednostjo 3 dB pod njo)
  • 3 črni valovi: hrupna pnevmatika (nad prihodnjo omejitvijo EU)
Decibeli so pomembni

Že samo nekaj decibelov več pomeni veliko razliko v hrupu. Tako razlika 3 dB pomeni dvakrat bolj hrupno pnevmatiko.