Slovenia SR
Promeni državu

Sezonski pneumatici

Pripremljenost za svako godišnje doba

Svako godišnje doba nosi određene rizike u pogledu vožnje. Dobra priprema automobila za svaku sezonu pomoći će vam da u vožnji uživate tokom čitave godine, bez obzira kakvo je vreme.

Budite pripremljeni za sve vremenske uslove

Ako krećete na duži put, proverite stanje pneumatika pre polaska. Uverite se da pneumatici imaju propisanu dubinu gazećeg sloja – zakonski minimum iznosi 1,6 mm – i da su pravilno napumpani. Ne zaboravite da proverite i pneumatik na rezervnom točku.

U nekim zemljama je obavezno da u automobilu imate komplet za prvu pomoć i trougao za upozorenje. Takođe je važno da imate komplet za slučaj nužde, koji treba da sadrži baklje, bocu s vodom, kablove za prespajanje, ćebe, fluorescentni prsluk, papirne ubruse, baterijsku lampu, automobilski punjač za mobilni telefon i tečnost za pranje stakla. Ako živite u području sa ekstremno hladno klimom i obilnim snežnim padavinama, ovaj komplet dopunite ćebadima i rezervnom odećom. U lokalnom auto-moto savezu potražite informacije o zakonskim obavezama u pogledu sadržaja kompleta za slučaj nužde u vašoj državi.

Driving in summer

Vožnja u letnjim uslovima

Steknite jednostavnu naviku održavanja pneumatika i preduzmite nekoliko mera predostrožnosti i bićete spremni za gotovo svaki izazov koji sa sobom nosi vožnja tokom leta.

Swap your winter tires for summer ones

Zamenite zimske pneumatike letnjim

Ako na vozilu sezonski menjate pneumatike, skinite zimske i pređite na upotrebu letnjih pneumatika čim prosečne temperature porastu iznad 10 °C. Letnji pneumatici su projektovani tako da najbolje performanse pružaju na mokrom ili suvom kolovozu po blagom vremenu. Kada skinete zimske pneumatike, postarajte se da ih pravilno uskladištite. Pneumatici treba da budu poslagani na bok i smešteni u specijalne vreće. Vaš prodavac će možda moći da vam ponudi uslugu skladištenja pneumatika van sezone.

Maintain fluid levels

Održavajte propisane nivoe tečnosti

Veoma je važno da sve tečnosti u svom vozilu održavate na odgovarajućem nivou. Možda bi čak trebalo razmisliti o korišćenju neznatno gušćeg ulja tokom leta, jer ono bolje podnosi toplotu.

Redovno kontrolišite nivo tečnosti za pranje vetrobrana, rashladne i kočione tečnosti.

Keep the correct tire pressure

Održavajte odgovarajući pritisak u pneumaticima

Zbog toplog vremena, tokom leta pritisak u pneumaticima opada dvostruko brže nego zimi. Stoga vodite računa da pritisak u pneumaticima proveravate češće kad temperatura poraste.

Nedovoljno napumpani pneumatici stvaraju veću količinu toplote pri kotrljanju. Usled toga se povećava potrošnja goriva.

Check your battery life

Proverite napunjenost akumulatora

Letnje temperature ponekad podrazumevaju da će akumulator raditi otežano, naročito ako ga imate već nekoliko godina. Ne bi bilo loše da stanje akumulatora proveri profesionalac. Možda samo treba dopuniti akumulator, a možda je vreme da se zameni novim.

Prepare for challenging weather

Pripremite se za zahtevne vremenske uslove

Letnji vremenski uslovi takođe mogu da budu zahtevni. Tokom toplijih meseci mogu da se jave jake kiše, magla, snažni vetrovi, pa čak i ekstremne vremenske nepogode poput uragana i tornada. Budite spremni da reagujete u slučaju proklizavanja i naučite kako da korigujete upravljanje pri opasnim vetrovima.

Driving in winter

Vožnja u zimskim uslovima

Ako se pripremite za hladno vreme – i vanredne situacije – pre no što temperature počnu da padaju, moći ćete i tokom hladnijih meseci da uživate u svakom putovanju. Čak i ako su zime u vašem kraju isuviše blage da bi na putevima bilo snega i leda, trebalo bi da budete spremni za zimske nepogode.

Fit winter tires

Ugradnja zimskih pneumatika

Preporučuje se korišćenje posebnog kompleta zimskih pneumatika ukoliko u vašem kraju često pada sneg i ako su temperature zimi redovno niže od 7 °C. Letnji pneumatici su manje pogodni za vožnju zimi, dok vam zimski pneumatici mogu pomoći da s lakoćom prebrodite hladnije mesece.

Check brakes, defroster, and heater

Proverite kočnice, odmrzivač i grejač

Performanse kočnica od vitalnog su značaja tokom cele godine, a naročito tokom hladnijih meseci. Stoga se postarajte da proverite stanje kočionog sistema pre zime. Proverite odmrzivač i grejač da biste spremno dočekali jutarnje mrazeve.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Održavajte propisani nivo antifriza i tečnosti za pranje vetrobranskog stakla

Proverite da li se u sistemu za pranje vetrobrana nalazi tečnost koja se ne zamrzava i vodite računa o njenom nivou. Ne bi bilo loše da pre početka zime kupite komplet novih metlica za brisače, kako biste bili spremni za čišćenje leda i snega sa vetrobrana. Vodite računa o sistemu kontrolisanjem antifriza. Sistem treba da sadrži mešavinu vode i antifriza, u odnosu 50:50. Proveru antifriza obavite u lokalnoj radionici ili kupite komplet za njegovu proveru.

Change to winter grade oil

Pređite na zimsko ulje

Gušće ulje, koje možete da koristite tokom letnjih meseci, manje je pogodno za zimu. Možete nabaviti zimsko ulje koje će vam pomoći da se bolje pripremite za hladna pokretanja motora u zimska jutra. Zamenite ulje pre no što temperatura padne.

Give your vehicle a rinse

Isperite svoje vozilo

Da bi tokom zime putevi bili bezbedniji, posipaju se solju i hemikalijama, što s vremenom može prouzrokovati pojavu korozije na vašem vozilu. Takođe, da biste imali dobru vidljivost, vetrobransko staklo i prozori uvek moraju da budu čisti. Stoga redovno perite svoje vozilo, naročito ako primetite naslage prljavštine na njemu.

Drive safely and slow down

Vozite bezbedno i usporite

Za svako putovanje, isplanirajte dodatno vreme koje će vam omogućiti da vozite sporije na klizavim putevima ili u lošim vremenskim uslovima. Važno je da drugim vozilima ostavite dovoljno prostora na putu, pa zato nemojte da se previše približavate vozilima ispred vas. Čak i na dobro održavanim putevima možete naići na klizav sneg i led, pa treba da naučite kako reagovati u slučaju proklizavanja.