Slovenia SR
Promeni državu

Sezonski pneumatici

Da li kupovati zimske pneumatike?

Zimski pneumatici projektovani su tako da omoguće bolju vuču i kontrolu tokom hladnijih meseci. Osim što su u pojedinim evropskim zemljama zakonom propisani, zimski pneumatici su pametan izbor čak i u područjima gde su zime relativno blage. Šta je to što zimske pneumatike čini različitim?

Oni omogućavaju bezbedniju vožnju po hladnom vremenu: Fulda zimski pneumatici sadrže posebnu silikatnu smešu, osmišljenu tako da poboljšava performanse pneumatika kad temperatura padne ispod 7 °C. Ova smeša omogućava lakše pokretanje, zaustavljanje i skretanje po hladnom kolovozu. Mada pneumatici za sva godišnja doba i letnji pneumatici mogu da posluže i tokom zime, zimski pneumatici su specijalno pravljeni da omoguće bolju kontrolu po hladnom vremenu.

Oni su namenjeni otežanoj vuči u zimskim ulovima: Primetićete da na stranicama posvećenim našim proizvodima govorimo o „žlebovima” na zimskim pneumaticima. Ovi dodatni zarezi u gazećem sloju omogućavaju još bolje prianjanje pneumatika po zahtevnim zimskim putevima. Širi blokovi gazećeg sloja povećavaju sposobnost odvođenja snega od pneumatika. Ako živite u području gde zimi ima leda na kolovozu preporučujemo vam zimske pneumatike sa spajkovima, koji nude izuzetno snažno prianjanje.

Kako kupovati zimske pneumatike

Budući da nove etikete EU za pneumatike ne sadrže ocene za njihove zimske performanse, nije loše zatražiti stručno mišljenje od nezavisnih izvora. Upravo ovde nezavisni testovi pneumatika mogu vam biti od velike pomoći. Ovi nepristrasni kritičari mogu vam pomoći da odlučite koji su pneumatici najpodesniji za vaše vozilo, klimatske uslove i stil vožnje. Vaš lokalni prodavac pneumatika takođe će moći da vam pomogne u analizi raspoloživih opcija, a uz to će znati koja je najbolja za vaš region.

Zimski, letnji i pneumatici za sva godišnja doba različito prianjaju za kolovoz. Kombinovanje pneumatika sa različitim šarama gazećeg sloja ili drugim karakteristikama može pogoršati performanse vozila onda kad su vam one najpotrebnije. Radi optimalnog upravljanja, koristite isti komplet pneumatika na sva četiri točka.

Ako pravilno održavate zimske pneumatike, vaša pametna investicija potrajaće duže. To podrazumeva skladištenje pneumatika polaganjem na bok, a ne na gazeći sloj. Držanje pneumatika u specijalnim vrećama takođe doprinosi njihovoj zaštiti van sezone. Ako nemate adekvatan skladišni prostor, pitajte svog prodavca da li može da vam ga obezbedi.

Zimski pneumatici su projektovani tako da omoguće bolje prianjanje na kolovoz tokom zime. Oni vam mogu pružiti uživanje u vožnji tokom hladnijih meseci, ali bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu. Zimski pneumatici mogu imati manji indeks brzine u odnosu na letnje pneumatike. Proverite preporučeni indeks brzine svojih pneumatika i vodite računa da ga ne prekoračite.

Preporučljivo je da se pritisak u pneumaticima i dubina gazećeg sloja proveravaju što češće. Pravilan pritisak u pneumaticima pomoći će vam da iz svojih pneumatika izvučete maksimum. Dubina gazećeg sloja važna je radi očuvanja optimalnih performansi pneumatika. U državama u kojima su zimski pneumatici propisani zakonom, obično je definisan i zakonski minimum za dubinu gazećeg sloja. Zakoni EU propisuju minimalnu dubinu gazećeg sloja od 1,6 mm za letnje pneumatike. U kompaniji Fulda preporučujemo da dubina gazećeg sloja zimskih pneumatika iznosi najmanje 4 mm.