Slovenia SR
Promeni državu

Efikasnost potrošnje goriva i otpor kotrljanja

Čak 20% potrošnje goriva povezano je sa otporom pneumatika prilikom kotrljanja. Ovo je otpor na koji pneumatik nailazi kada dolazi u kontakt sa podlogom. Pneumatiku koji se lako kotrlja potrebno je manje goriva budući da se manja količina energije troši na trenje i zagrevanje. 

Efikasnost potrošnje goriva se ocenjuje koristeći 7 različitih kategorija, od A (kategorija za najveću efikasnost potrošnje goriva) do G (kategorija za najmanju efikasnost potrošnje goriva). Kategorija D se ne koristi za putnička vozila.

Prednosti

Razlika u potrošnji goriva između vozila sa pneumaticima čija je ocena A i vozila sa pneumaticima čija je ocena G može da iznosi i do 7,5%. Drugim rečima to je ušteda od 300 € u veku trajanja pneumatika.* Izborom pneumatika koji efikasnije troše gorivo, smanjuju se i štetne emisije CO2 emisije.

Drugi faktori koji utiču na potrošnju goriva

Da bi potrošnja goriva bila optimalna, proverite da li su vaši pneumatici pravilno napumpani. Nizak pritisak u pneumaticima povećava otpornost pri kotrljanju i utiče na performanse pri prianjanju na mokroj podlozi. Težina vozila i vaš lični stil vožnje mogu takođe da doprinesu efikasnijoj potrošnji goriva. Ekološki efikasna vožnja ili eko-vožnja može značajno da smanji potrošnju goriva.

*Na bazi prosečne potrošnje od 8 litara na 100 km i cene goriva od 1,50 evra po litru, kao i prosečne kilometraže pneumatika od 35.000 km

Vrednosti prikazane na nalepnicama služe samo kao ilustracija. Vrednosti za određene linije/dimenzije pneumatika mogu da variraju.