Slovenia HR
Promijeni zemlju

EU OZNAKA GUME - PREGLED

Slično oznakama za energetski razred koje se nalaze na kućnim aparatima, nova EU oznaka gume olakšava procjenu važnih sigurnosnih i ekoloških aspekata gume. Istražite donje veze da biste saznali više.

Pregled informacija na oznaci gume

EU oznaka gume bit će prikazana kao naljepnica na svim novim gumama od studenoga 2012. Svi prodavatelji obavezni su dati te informacije. EU oznake za svaku gumu Fulda možete vidjeti na našem web-mjestu.

Prikazane vrijednosti oznaka služe samo kao ilustracija. Vrijednosti za određenu liniju/veličinu gume mogu se razlikovati.

Čak 20 % potrošnje goriva povezano je s otporom kotrljanju vaših guma. To je otpor koji guma stvara kad dotakne podlogu. Guma koja se lako kotrlja troši manje goriva jer se manje energije troši na trenje i toplinu.

Učinkovita potrošnja goriva ocjenjuje se u 7 različitih kategorija, počevši od A (kategorija s najučinkovitijom potrošnjom goriva) do G (kategorija s najmanje učinkovitom potrošnjom goriva). Kategorija D ne koristi se za putnička vozila.

Prednosti

Razlika u potrošnji goriva za automobil s gumama koje imaju ocjenu A i automobil s gumama ocjene G može biti do 7,5 %. To se može preračunati u uštedu veću od 300 eura tijekom životnog vijeka gume.* Odabirom guma koje štede gorivo smanjit ćete i štetnu emisiju ugljičnog dioksida.

Ostali čimbenici koji utječu na potrošnju goriva

Za optimalnu potrošnju goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Manji tlak zraka u gumama povećava otpor kotrljanju i utječe na učinkovitost prianjanja na vlažnim podlogama. Težina vozila i vaš osobni stil vožnje također su značajan čimbenik. Energetski učinkovita vožnja ili „eko vožnja“ može značajno smanjiti potrošnju goriva.

* Na temelju prosječne potrošnje od 8 litara na 100 km i cijeni goriva od 1,50 eura po litri te prosječnoj kilometraži gume od 35.000 km

Prianjanje na vlažnim podlogama važno je razmotriti prilikom kupovine novih guma. EU ocjena određuje se mjerenjem puta zaustavljanja guma na vlažnim površinama.

Prianjanje na vlažnim podlogama ocjenjuje se od A (kategorija s najkraćim putom zaustavljanja) do F (kategorija s najdužim putom zaustavljanja).

Ocjene D i G ne koriste se za putničke automobile.

Zašto je ocjena prianjanja na vlažnim podlogama važna

Nekoliko metara može biti i te kako važno u slučaju opasnosti. Put zaustavljanja s kompletom guma s ocjenom A bit će 30 % kraći u odnosu na gume s ocjenom F. Za putničko vozilo koje pri brzini od 80 km/h koči svom snagom, to znači zaustavni put kraći za 18 metara.*

Napomena: obavezno poštujte preporučene udaljenosti za zaustavljanje dok vozite.

*Ako se mjeri prema metodama testiranja navedenim u regulativi EC 1222/2009. Putovi kočenja ovise o uvjetima vožnje i drugim čimbenicima koji utječu na kočenje.

Gume stvaraju dio buke koju proizvodi vaše vozilo pri kretanju. Kupnjom guma s dobrom ocjenom buke smanjit ćete utjecaj svoje vožnje na okoliš.

Razina buke guma izvana prikazana je u decibelima. Ikone zvučnog vala prikazuju je li buka gume ispod najavljenih europskih ograničenja ili iznad njih.

  • 1 crni val: tihe gume (3 dB ili više ispod najavljenog europskog ograničenja)
  • 2 crna vala: umjereno tihe (između najavljenih europskih ograničenja i 3 dB ispod ograničenja)
  • 3 crna vala: bučne gume (iznad najavljenih europskih ograničenja)
Mjerač decibela

Povećanje od samo nekoliko decibela predstavlja veliku razliku u razini buke. Naime, razlika od samo 3 dB udvostručuje jačinu buke koju stvaraju gume.