Évszakos abroncsok

Felkészülten minden évszakra

Minden évszaknak megvannak a vezetési kockázatai. Ha gépkocsiját minden évszakra felkészíti, akkor időjárástól függetlenül egész évben élvezni fogja a vezetést.

Felkészülés minden időjárási körülményre

Ha hosszabb utazásra készül, indulás előtt ellenőrizze az abroncsokat. Ellenőrizze a megfelelő profilmélységet – ennek legalább a törvényben előírt 1,6 mm értékűnek kell lennie –, valamint az abroncsok nyomását. Ne feledkezzen meg a pótkerék ellenőrzéséről sem.

Egyes országokban kötelező, hogy elsősegély-doboz és elakadásjelző háromszög legyen a gépkocsiban. Fontos az is, hogy vészhelyzeti készletet vigyen magával, amelynek fontosabb elemei: egy palack víz, „bikázó” kábelek, takaró, láthatósági mellény, papírtörülköző, elemlámpa, szivargyújtóról működő mobiltelefon-töltő és szélvédőmosó folyadék. Rendkívüli hideg vagy havazás esetében tartalék ruhára és takarókra is szükség lehet. A helyi autós szervezet adhat tájékoztatást arról, hogy a jogszabályok szerint mit kell tartalmaznia a vészhelyzeti készletnek.

Driving in summer

Vezetés nyáron

Alakítson ki egyszerű karbantartási szokásokat, és néhány óvintézkedéssel lényegében bármilyen kihívásra felkészülhet, amelyet a nyári vezetés okozhat.

Swap your winter tires for summer ones

A téli abroncsok lecserélése nyárira

Ha hideg időben téli abroncsokat használ, cseréltesse ezeket nyári abroncsokra, amikor a hőmérséklet tartósan 10 °C fölé kerül. A nyári abroncsok nedves és száraz úton egyaránt kiváló teljesítményt nyújtanak, ha már elmúlt a téli hideg. Leszerelésük után ügyeljen a téli abroncsok megfelelő tárolására. Ezeket oldalukra fektetve és erre szolgáló zsákokban kell tárolni. Abroncskereskedője segítséget nyújthat az évszakon kívüli tárolásban.

Maintain fluid levels

A folyadékszintek fenntartása

Fontos a gépkocsiban lévő folyadékok megfelelő szinten tartása. Nyáron érdemes megfontolni nagyobb viszkozitású olaj használatát, amely jobban viseli a forróságot.

Rendszeres időközönként ellenőrizze a szélvédőmosó folyadék, a fékfolyadék és a hűtőfolyadék szintjét.

Keep the correct tire pressure

A megfelelő abroncsnyomás fenntartása

Meleg időjárás esetén az abroncsoknál kétszer akkora a nyomásvesztés, mint télen. Ügyeljen arra, hogy magasabb hőmérsékleten gyakrabban ellenőrizze az abroncsnyomást.

A nem kellően felfújt abroncsoknál több hő fejlődik a gördüléskor. Használatuk rontja az üzemanyag-fogyasztást.

Check your battery life

Az akkumulátor élettartamának ellenőrzése

A nyári melegben az akkumulátor néha keményebben dolgozik, különösen, ha már több éves. Ajánlott szakemberrel megvizsgáltatni. Lehetséges, hogy csak újra kell tölteni, de lehet, hogy újat kell vásárolni.

Prepare for challenging weather

Készüljön fel a kihívásokat jelentő időjárásra

A nyári időjárás is lehet mostoha. Heves esőzések, köd, erős szelek, sőt még extrém időjárás, például hurrikánok és tornádók is előfordulhatnak a melegebb hónapokban. Álljon készen a megcsúszások kezelésére, és tanulja meg, hogyan kell erős szél esetén kormánykorrekciókat alkalmazni.

Driving in winter

Vezetés télen

Ha a hőmérséklet jelentős csökkenése előtt felkészül a téli időjárásra – beleértve a vészhelyzeteket is –, akkor a hidegebb hónapokban is élvezheti az utazást. Még a jég és a hó szempontjából enyhébb telek esetében is fel kell készülnie a téli vészhelyzetekre.

Fit winter tires

Téli abroncsok felszerelése

Célszerű téli abroncsokat használni, ha szórványos, gyenge havazásnál többre lehet számítani télen, vagy ha a hőmérséklet gyakran 7 °C alatti. A nyári abroncsok kevésbé alkalmasak a téli utakon, a hideg hónapokban a téli abroncsokbiztosítanak megfelelő kezelhetőséget a gépkocsinak.

Check brakes, defroster, and heater

A fékek, a jégtelenítő és a fűtés ellenőrzése

A fékek teljesítménye létfontosságú egész évben, de különösen a hidegebb hónapokban. Ellenőrizze a féket, mielőtt nekivág a téli utaknak. Legyen felkészülve a hideg reggeli indításokra, ehhez ellenőrizze a jégtelenítőt és a fűtést.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

A fagyálló és a szélvédőmosó folyadék megfelelő szinten tartása

Ügyeljen arra, hogy téli használatra szolgáló szélvédőmosó folyadékot használjon, és ellenőrizze ennek szintjét. Még a hideg idő beállta előtt célszerű lecserélnie az ablaktörlő lapátokat, hogy megfelelő állapotban legyenek, mire jeget és havat kell letakarítani a szélvédőről. A hűtőrendszerben ellenőrizze a fagyálló folyadékot. A rendszernek 50-50% arányban kell vizet és fagyállót tartalmaznia. Ellenőriztesse ezt a helyi szervizben, vagy vásároljon tesztkészletet.

Change to winter grade oil

Az olaj cseréje téli minőségűre

A nyári hónapokban használt nagyobb viszkozitású („sűrűbb”) motorolaj télen kevésbé alkalmas. A téli minőségű olaj segíthet hideg reggeleken a gépkocsi indításánál. Még a hideg idő beállta előtt végeztesse el az olajcserét.

Give your vehicle a rinse

A gépkocsi rendszeres mosatása

Télen az utak biztonságossá tételéhez használt só és vegyszerek idővel korróziót okozhatnak a gépkocsin. A látási viszonyok fenntartása érdekében fontos a szélvédő és az ablakok tisztán tartása. Rendszeres időközönként mosassa le a gépkocsiját, különösen akkor, ha lerakódást észlel rajta.

Drive safely and slow down

Vezessen biztonságosan és lassítson

Szánjon több időt minden utazásra, hogy lassabban vezethessen a csúszós utakon vagy rossz időjárás esetén. Fontos, hogy bőséges helyet hagyjon az úton a többi jármű számára, ne kerüljön túl közel az Ön előtt haladó gépkocsihoz. Még a jól karbantartott utakon is lehet csúszós hó vagy jég, ezért tanulja meg, mit kell tennie megcsúszás esetén.