EU-s gumiabroncs-jelölés – áttekintés

Az új EU-s gumiabroncs-jelölések a konyhai berendezéseken található, az energiafogyasztási osztályt ismertető címkéhez hasonlóan a gumiabroncs legfontosabb biztonsági és környezetvédelmi jellemzőit ismertetik. A hivatkozásokra kattintva további tudnivalókat olvashat.

Üzemanyag-hatékonyság

Az üzemanyag-hatékonyság és a gumiabroncs gördülési ellenállása között szoros kapcsolat áll fenn. Üzemanyag-hatékonyság szerint a gumiabroncsok A–G kategóriába sorolhatók: A = legjobb, G = leggyengébb.

Nedves tapadás

A nedves tapadás a gumiabroncs vizes utakon tapasztalható fékezőképességére utal. A paraméter jellemzésére hét kategória szolgál, ahol az „A” jelzésű a legmagasabb, míg az „F” jelzésű a legalacsonyabb besorolás.

Külső zaj

A gördülő gumiabroncs gépkocsin kívül hallható zaja decibelben megadva. A gumiabroncs zajszintjét fekete hullámok jelzik; 1 hullám a leghalkabb, 3 hullám a leghangosabb abroncsot jelzi.

Gumiabroncs-jelölés megtekintése

Az EU-s gumiabroncs-jelölések a 2012 novemberétől gyártott új gumiabroncsokon matrica formájában lesznek láthatók. A jelölés feltüntetése minden márkakereskedő számára kötelező. A Fulda gumiabroncsok EU-besorolását weboldalunkon is megtalálja.

A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.