EU-S GUMIABRONCS-JELÖLÉS – ÁTTEKINTÉS

Az új EU-s gumiabroncs-jelölések a háztartási berendezéseken található, az energiafogyasztási osztályt ismertető címkéhez hasonlóan a gumiabroncs legfontosabb biztonsági és környezetvédelmi jellemzőit ismertetik. Az alábbi hivatkozásokra kattintva további tudnivalókat olvashat.

A gumiabroncs-jelölés megtekintése

Az EU-s gumiabroncs-jelölések a 2012 novemberétől gyártott új gumiabroncsokon matrica formájában lesznek láthatók. A jelölés feltüntetése minden márkakereskedő számára kötelező. A Fulda gumiabroncsok EU-besorolása weboldalunkon is megtalálható.

A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.

A gumiabroncsok gördülési ellenállása akár 20%-ban is befolyásolhatja a jármű üzemanyag-fogyasztását. Az ellenállás az útfelülettel találkozó abroncs és a talaj között alakul ki. A könnyen gördülő gumiabroncs mozgatásához kevesebb üzemanyag kell, hiszen a kisebb súrlódás és hőveszteség miatt kevesebb energiára van szükség.

Üzemanyag-takarékosság szerint a gumiabroncsok A-tól G-ig 7 kategóriába sorolhatók: A = legjobb üzemanyag-takarékosság, G = leggyengébb üzemanyag-takarékosság. A „D” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.

Előnyök

Az „A” és a „G” kategóriás gumiabronccsal felszerelt gépkocsik üzemanyag-fogyasztása között akár 7,5% eltérés is lehetséges. Ha ezt a számot kivetítjük a gumiabroncsok élettartamára, akár 90 000 Ft feletti megtakarítással számolhatunk.* Üzemanyag-takarékos gumiabroncsokkal a káros CO2-kibocsátás is csökken.

Az üzemanyag-fogyasztást befolyásoló egyéb tényezők

Az optimális üzemanyag-takarékosság érdekében a gumiabroncsokat mindig az előírt nyomáson kell tartani. Az alacsony guminyomás növeli a gördülési ellenállást, és hatással van az abroncs nedves úton tapasztalható tapadására is. Emellett a vezetési stílus és a gépkocsi súlya is nagymértékben befolyásolhatja az üzemanyag-fogyasztást. Az energiahatékony, környezettudatos vezetési stílus jelentősen csökkentheti a jármű üzemanyag-fogyasztását.

* 8 liter/100 km átlagfogyasztást, 450 Ft-os literenkénti üzamanyagárat és gumiabroncsonként 35 000 kilométeres átlagos futásteljesítményt alapul véve

A nedves tapadási jellemzők új gumiabroncs vásárlásánál fontos szempontot jelentenek. Az EU besorolásának alapja a gumiabroncs nedves úton mérhető féktávolsága.

Nedves tapadás szerint a gumiabroncsok „A” (legrövidebb féktávolság) és „F” (leghosszabb féktávolság) közötti kategóriákba vannak besorolva.

A „D” és a „G” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.

A nedves tapadási jellemzők fontossága

Vészhelyzetben néhány méternyi távolság akár élet-halál kérdése is lehet. „A” kategóriás gumiabroncsokkal a fékút 30%-kal rövidebb, mint az „F” kategóriás gumiabroncsok esetében. Egy 80 km/h sebességről teljes erővel fékező személygépkocsi esetében ez 18 méterrel rövidebb féktávolságot jelent.*

Megjegyzés: vezetés közben mindig tartsa be a javasolt követési távolságot.

*Az 1222/2009/EK jelű irányelvben megadott mérési feltételek esetén mérve. A fékút a vezetési körülményektől és más jellemzőktől függően változhat.

Az elhaladó gépkocsi által keltett zajhoz a gördülő gumiabroncsok is hozzájárulnak. Kedvező hangjellemzőkkel rendelkező gumiabroncsok vásárlásával csökkentheti a gépkocsi környezetre gyakorolt hatását.

A gördülő gumiabroncs gépkocsin kívül hallható zajszintje decibelben van megadva. A hanghullám-ikonok jelzik, hogy a gumiabroncs által keltett zaj a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték alatti vagy feletti-e.

  • 1 fekete hullám: csendes (legalább 3 decibellel a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték alatt)
  • 2 fekete hullám: mérsékelt (a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték és a 3 decibellel alatta lévő tartomány között)
  • 3 fekete hullám: zajos (a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték felett)
Néhány decibel is számít

Már egy-két decibellel nagyobb érték is jelentős zajszintnövekedéssel jár. Ugyanis 3 decibellel magasabb érték esetén kétszer olyan hangos a gumiabroncs által keltett zaj.