Сезонни гуми

Бъдете подготвени за всеки сезон

През всеки сезон съществуват опасности, свързани с шофирането. Подготовката на вашия автомобил за всеки сезон може да ви помогне да се насладите на шофирането през цялата година, независимо от метеорологичните условия.

Бъдете готови за всички видове метеорологични условия

Ако планирате да тръгвате на дълъг път, проверете гумите си преди да тръгнете. Уверете се, че имате значителна дълбочина на протектора - това означава най-малко законовия минимум от 1,6 мм, както и че гумите ви са правилно напомпани. Не забравяйте да проверите също и резервната гума.

В някои страни е задължително в колата винаги да се носят комплекти за първа помощ и предупредителни триъгълници. Също е важно да носите комплект за аварийни ситуации с ракети, бутилка вода, кабели за запалване на двигателя от външен източник, одеяло, жилетка с висока видимост, хартиени кърпи, фенерче, зарядно за кола за мобилен телефон и течност за чистачки. Ако на мястото, където живеете, има силен студ или сняг, също вземете резервни дрехи и одеяла. Вашата местна автомобилна организация може да ви информира за законовите изисквания относно комплектите за аварийни ситуации във вашия район.

Driving in summer

Шофиране през лятото

Създайте си навик за поддръжка и вземете предпазни мерки, и ще бъдете готови за почти всяко предизвикателство, което носи лятното шофиране.

Swap your winter tires for summer ones

Сменете вашите зимни гуми с летни

Ако сменяте гумите си сезонно, свалете зимните си гуми и монтирайте летни гуми, след като температурите се задържат над 10 °C. Вашите летни гуми са проектирани да имат добро поведение върху мокри или сухи пътища в топло време. Щом свалите вашите зимни гуми, уверете се, че ги съхранявате правилно. Гумите трябва да лежат странично и да се поставят в специални чували за съхранение. Попитайте вашия дилър дали може да ви помогне с извън сезонното съхранение.

Maintain fluid levels

Поддържайте нивото на течностите

Важно е да поддържате течностите в автомобила на правилните нива. Можете дори да обмислите възможността да използвате малко по-гъсто масло за лятото, което може по-добре да издържа на топлината.

Извършвайте редовни проверки на течността за чистачките, охлаждащата течност и спирачната течност.

Keep the correct tire pressure

Поддържайте правилното налягане в гумите.

Топлото време означава, че през лятото гумите губят налягане два пъти по-бързо, отколкото през зимата. Не забравяйте да проверявате налягането на гумите по-често, когато температурите се покачат.

Недобре напомпаните гуми генерират повече топлина, когато се търкалят. Шофирането с тях намалява икономията на гориво.

Check your battery life

Проверявайте експлоатационния срок на акумулатора

При летните температури вашият акумулатор обикновено работи по-усилено, особено ако вече е на няколко години. Добра идея е да го провери професионалист. Може просто да има нужда акумулаторът да бъде презареден или може би е време за нов.

Prepare for challenging weather

Подгответе се за сурово време

Времето може да е неблагоприятно и през лятото. Поройни дъждове, мъгла, силни ветрове и дори екстремни метеорологични условия, като урагани и торнадо, също могат да са част от топлите месеци. Подгответе се да се справите с хлъзгането и се научете как да насочвате волана при силни ветрове.

Driving in winter

Шофиране при зимни условия

Ако се подготвите за зимни условия - включително извънредни ситуации - преди температурите да започнат да падат, можете да се насладите на всяко пътуване през по-студените месеци. Дори ако вашите зими са твърде меки за лед и сняг, пак трябва да се подготвите за зимни извънредни ситуации.

Fit winter tires

Монтирайте зимни гуми

Добра идея е да се използва специална зимна гума в случай на повече от лек случаен снеговалеж през зимата, или ако температурите често падат под 7 °C. Летните гуми са по-малко подходящи за зимни пътища, но зимната гума може да помогне на вашия автомобил да се представи добре през по-студените месеци.

Check brakes, defroster, and heater

Проверете спирачките, размразителя на стъклата и радиатора

Вашата спирачна ефективност е жизненоважна през цялата година и особено в студените месеци. Проверете спирачките преди да потеглите по зимните пътища. Бъдете готови за студените сутрешни потегляния, като проверите вашия размразител и радиатора.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Поддържайте антифриза и течността за чистачките на правилните нива

Не забравяйте да използвате зимна течност за чистачки и следете нивото ѝ. Може да е добра идея да си купите нов комплект чистачки, преди да започне зимата, за да сте готови да изчистите леда и снега от предното стъкло. Грижете се за вашата охладителна система, като следите антифризa. Системата трябва да има вода и антифриз в съотношение 50/50. Проверете го в местен сервиз или си купете комплект за проверка.

Change to winter grade oil

Налейте специално зимно масло

По-гъстото масло, което може би използвате през летните месеци, не е съвсем подходящо за зимата. Можете да си купите специално зимно масло, което ще ви помогне за запалването на автомобила ви през студените зимни сутрини. Сменете маслото преди температурите да паднат.

Give your vehicle a rinse

Измийте превозното средство

Зимните пътища са по-безопасни със сол и химикали, но те могат да причинят корозия на вашия автомобил с течение на времето. Също така е необходимо да поддържате предното стъкло и прозорците чисти, за да имате максимална видимост. Мийте редовно автомобила си, особено ако започнете да забелязвате натрупване на замърсяване.

Drive safely and slow down

Шофирайте безопасно и намалете скоростта

Предвидете повече време за всяко пътуване, така че да можете да карате по-бавно по хлъзгави пътища или при лошо време. Важно е да дадете достатъчно пространство на другите превозни средства на пътя, така че не се доближавайте твърде близо до автомобила пред вас. Дори и на добре поддържаните пътища може да има хлъзгав заснежен или заледен участък, затова се научете как да се справяте с поднасяне на автомобила.