ЕТИКЕТ НА ЕС ЗА ГУМИ – ОБЩ ПРЕГЛЕД

Подобно на енергийния етикет на домакинските електроуреди, новият етикет на ЕС за гуми улеснява оценката на важните аспекти, свързани с безопасността и екологичните характеристики на една гума. Използвайте линковете по-долу, за да научите повече.

Преглед на информацията на етикета на гумата

Етикетът на ЕС за гуми ще бъде залепен като стикер на всички нови гуми от ноември 2012 г. Всички търговци са длъжни да предоставят тази информация. Можете да видите категориите на ЕС за всяка гума Fulda и на нашия уебсайт.

Стойностите, показани на етикетите, са само примерни. Стойностите за определена серия или размер гуми може да се различават.

До 20% от разхода на гориво на вашия автомобил се дължи на съпротивлението при търкалянето на гумите. Това е съпротивлението, което гумата среща при контакта с повърхността. Една лесно търкаляща се гума изисква по-малко гориво, тъй като по-малка част от енергията се губи при триене и загряване.

Горивната ефективност се оценява по 7 различни категории – от A (най-икономичната категория) до G (най-малко икономичната категория). Категория D не се използва за леки автомобили.

Предимства

Разликата в разхода на гориво между автомобил с гуми категория A и автомобил с гуми категория G може да достигне 7,5%. Това означава повече от 300 € икономия за целия живот на гумите.* Избирайки икономични гуми, ще намалите и вредните емисии на CO2.

Други фактори, които влияят на разхода на гориво

За оптимална горивна ефективност гумите трябва да бъдат правилно напомпани. Ниското налягане на гумите увеличава съпротивлението при търкаляне и се отразява на сцеплението на мокра настилка. Теглото на вашия автомобил и вашият личен стил на шофиране също могат да окажат голямо влияние. Енергийно-ефективното или „екологично“ шофиране може значително да намали разхода на гориво.

* Въз основа на среден разход от 8 л/100 км, при цена на горивото от 1,50 евро / литър и среден пробег на гумите от 35 000 км

Сцеплението с мокра настилка е важно съображение при покупката на нови гуми. Рейтингът за гуми на ЕС се определя с измерването на спирачния път на гумата на мокри повърхности.

Сцеплението с мокра настилка се оценява от A (категория с най-къс спирачен път на гумата) до F (категория с най-дълъг спирачен път на гумата).

Категории D и G не се използват за леки автомобили.

Защо е важна категорията за сцеплението с мокра настилка

Няколко метра могат да се окажат решаващи в извънредна ситуация. Спирачният път на комплект гуми категория A е с 30% по-къс от този на комплект гуми категория F. За лек автомобил, в който спирачките се натискат докрай от скорост 80 км/ч, това е 18 метра по-къс спирачен път.*

Забележка: Винаги трябва да се съобразявате с препоръчителните стойности за спирачен път, когато шофирате.

*Когато се измерва по изпитателните методи, посочени в Регламент ЕО 1222/2009. Спирачните пътища може да се различават според условията на шофиране и други фактори.

На гумите се дължи част от шума от автомобила при преминаване. Купуването на гуми с добра категория за шум намалява въздействието върху околната среда, когато шофирате.

Нивото на външен шум на гумата е дадено в децибели. Пиктограмите със звуковите вълни показват дали шумът от гумата е под или над европейските лимити, които предстои да бъдат въведени.

  • 1 черна вълна: тиха (3 dB или повече под бъдещия европейски лимит)
  • 2 черни вълни: средно шумна (между бъдещия европейски лимит и 3 dB под него)
  • 3 черни вълни: шумна (над бъдещия европейски лимит)
Децибелите имат значение

Увеличаване само с няколко децибела дава голямо отражение върху нивата на шума. Всъщност, разлика от 3 dB удвоява размера на шума, който произвежда гумата.