Denmark DA
Skift land

Sommer- og vinterdæk

Vær forberedt på alle årstider

Hver årstid har sine egne farlige køreforhold. Hvis du klargør din bil til hver årstid, kan det hjælpe dig med at nyde at køre året rundt, uanset hvordan vejret arter sig.

Vær forberedt på alle typer vejr

Hvis du skal ud på en lang køretur, skal du kontrollere dine dæk, før du kører. Forvis dig om, at du har en god mønsterdybde – dvs. mindst minimumkravet på 1,6 mm – og at dæktrykket er korrekt. Husk også at tjekke reservehjulet.

I nogle lande kræver loven, at man altid har et førstehjælpssæt og advarselstrekanter i bilen. Det er også vigtigt at have en nødhjælpspakke, der indeholder nødblus, en flaske vand, startkabler, et tæppe, en refleksvest, papirservietter, en lommelygte, en mobiloplader til brug i bilen og sprinklervæske. Hvis du kommer ud for ekstrem kulde eller sne hvor du bor, bør du også medbringe skiftetøj og tæpper. Din lokale bilorganisation kan informere dig om lovkrav vedrørende nødudstyr til biler i dit område.

Driving in summer

Kørsel om sommeren

Indfør en enkel rutine for vedligeholdelse, og tag nogle få forholdsregler – så er du klar til stort set alle de udfordringer, som kørsel i sommerhalvåret kan byde på.

Swap your winter tires for summer ones

Skift dine vinterdæk til sommerdæk

Hvis du skifter dæk i takt med årstiderne, skal du afmontere dine vinterdæk og montere dine sommerdæk, når temperaturen regelmæssigt når over 10°C. Dine sommerdæk er designet til at fungere på våde eller tørre veje i mildt vejr. Når du har afmonteret dine vinterdæk, skal du sørge for at opbevare dem korrekt. De skal ligge på siden og opbevares i særlige opbevaringsposer. Din forhandler kan måske tilbyde dækopbevaring.

Maintain fluid levels

Vedligehold væskeniveauerne

Det er vigtigt at sørge for, at din bils væskeniveauer er korrekte. Du kan endda overveje at bruge en lidt tykkere olie om sommeren, fordi den bedre kan modstå varmen.

Udfør regelmæssige kontroller af sprinklervæsken, kølervæsken og bremsevæsken.

Keep the correct tire pressure

Oprethold det korrekte dæktryk

Det varme vejr om sommeren betyder, at dine dæk mister trykket dobbelt så hurtigt som om vinteren. Sørg for at kontrollere dit dæktryk oftere, når vejret bliver varmere.

Dæk med for lavt dæktryk danner mere varme, mens de ruller. Det giver dårligere brændstoføkonomi at køre på dem.

Check your battery life

Tjek din batterilevetid

Om sommeren kan de høje temperaturer sende dit batteri på overarbejde, især hvis det har et par år på bagen. Det er en god idé at få en ekspert til at kigge på det. Måske trænger det bare til at blive genopladet, eller også er det tid til at få et nyt.

Prepare for challenging weather

Forbered dig på krævende vejrforhold

Sommervejret kan også være krævende. Hård regn, tåge, hård blæst og sågar ekstreme vejforhold som orkaner og tornadoer kan alle være del af de varmere måneder. Vær forberedt på at klare udskridninger, og lær om at foretage justerende styremanøvrer i hård blæst.

Driving in winter

Kørsel om vinteren

Hvis du forbereder dig på vintervejr – inklusive nødsituationer – før temperaturen begynder at falde, kan du nyde enhver køretur i de koldere måneder. Selv hvis dine vintre er for milde til at få is og sne, bør du stadig forberede dig til vinterrelaterede nødsituationer.

Fit winter tires

Montering af vinterdæk

Det er en god ide at brug et vinterdæk, hvis du får mere end let og sporadisk snevejr om vinteren eller hvis temperaturen hyppigt falder til under 7°C. Sommerdæk er mindre egnede på vinterveje, men et vinterdæk kan bidrage til at bevare din bils ydelse i de koldere måneder.

Check brakes, defroster, and heater

Kontroller bremser, rudevarmer og varmeapparat

Dine bremsers ydelse er af afgørende vigtighed året rundt, og specielt i de koldere måneder. Sørg for at kontrollere dem, før du kører ud på de glatte vejbaner. Gør dig klar til de kolde morgenstarter ved at kontrollere din rudevarmer og dit varmeapparat.

Maintain antifreeze and wiper fluid levels

Sørg for, at påfyldningsniveauet for frostvæske og sprinklervæske er korrekt

Sørg for at bruge en sprinklervæske, der er egnet til vinterbrug, og hold øje med niveauet i beholderen. Det kan være en god ide at købe et nyt sæt viskerblade inden vinteren starter, så du er klar til at fjerne is og sne fra forruden. Pas på dit kølersystem ved at holde øje med frostvæsken. Forholdet mellem vand og frostvæske i systemet skal være 50/50. Få det tjekket på et lokalt værksted eller køb et testsæt.

Change to winter grade oil

Skift til olie til vinterbrug

Den tykkere olie, som du måske bruger i sommermånederne, er mindre egnet til vinterbrug. Du kan få olie til vinterbrug, som kan hjælpe med at gøre dig klar til at starte på kolde vintermorgener. Få skiftet olie, før temperaturen falder.

Give your vehicle a rinse

Vask din bil

Glatte vejbaner gøres mere sikre med salt og kemikalier, men de kan korrodere din bil i tidens løb. Du bør også sørge for godt udsyn ved at holde forruden og de andre ruder rene. Vask din bil regelmæssigt, specielt hvis du bemærker aflejringer.

Drive safely and slow down

Kør sikkert, og sænk farten

Kør hjemmefra i god tid i glat føre eller dårligt vejr, så du kan køre langsommere. Det er vigtigt at give rigelig plads til andre køretøjer på vejen, så hold god afstand til den forankørende. Selv vedligeholdte veje bliver glatte, når der er is og sne, så sørg for at lære, hvordan du håndterer udskridninger.