EU-RENGASMERKINTÄ – YLEISKATSAUS

Toukokuusta 2021 alkaen tulee voimaan asetus (EU) 2020/740, joka muuttaa renkaiden merkintätapaa. Lue lisää rengasmerkinnästä ja uudesta renkaiden energialuokituksesta.

Goodyear on tehnyt uuden rengasmerkinnän parissa tiivistä yhteistyötä EU:n toimielinten kanssa tarkoituksenaan teollisuuden innovaatioiden edistäminen sekä kuluttajien auttaminen tietoon perustuvien rengaspäätösten tekemisessä. Uskomme, että uusi EU:n rengasmerkintä antaa kuluttajille entistä tarkempia ja vertailukelpoisempia tietoja renkaan ominaisuuksista ja helpottaa valinnan tekemistä renkaita ostettaessa. Lisäksi uuden EU:n rengasmerkinnän myötä verkossa on saatavilla yksityiskohtaista tietoa, joten niin kuluttajat kuin ammattilaisetkin voivat valita tarpeittensa mukaisen renkaan entistä helpommin. Seuraavissa kohdissa kerromme tarkemmin rengasmerkinnästä.

EU:n rengasmerkintää ja ominaisuuksien luokituksia sekä niiden ulkoasua on hieman muokattu uusien asteikkojen vuoksi. Aiemmassa rengasmerkinnässä oli nähtävissä ainoastaan vierintävastus, märkäpito ja ulkoinen vierintämelu. EU:n uudessa rengasmerkinnässä on lisätietoja renkaiden suorituskyvystä lumella ja jäällä. Märkäpito ja vierintävastus ilmoitetaan nyt merkinnässä viisiportaisella asteikolla A–E vanhan seitsenportaisen asteikon sijaan.

Polttoainetaloudellisuus liittyy renkaan vierintävastukseen. Rengas, jonka vierintävastus on pieni, on polttoainetaloudellisempi, koska se tarvitsee vierimiseen vähemmän energiaa. Polttoainetaloudellisuus luokitellaan asteikolla A (paras) – E (huonoin).

Tiesitkö, että renkaat aiheuttavat jopa 20 % ajoneuvon polttoainekulutuksesta? Kun valitset renkaat, joiden polttoainetaloudellisuusluokitus on hyvä, ajomatka polttoainetankillisella pitenee ja CO2-päästöt vähenevät. Renkaan polttoainetaloudellisuus määritellään sen vierintävastuksen mukaan asteikolla A–E siten, että A-luokan renkaalla on paras polttoainetaloudellisuus ja E-luokan renkaalla huonoin. Polttoaineenkulutus kasvaa luokkien välillä noin 0,1 litraa sataa ajokilometriä kohden. Polttoainetaloudellisten renkaiden vieriminen vaatii vähemmän energiaa. Valitsemalla polttoainetaloudelliset renkaat kulutat siis vähemmän polttoainetta ja säästät luontoa!

Märkäpito liittyy renkaan jarrutuskykyyn märällä tiellä. Märkäpito luokitellaan asteikolla A (paras) – E (huonoin).

Märkäpito tarkoittaa renkaan kykyä pysyä kiinni tien pinnassa märissä olosuhteissa. EU:n luokituksessa keskitytään vain yhteen märkäpidon osa-alueeseen eli renkaan suorituskykyyn märkäjarrutuksessa. Suorituskyky jaotellaan luokkiin A–E. Renkaat, joilla on hyvä märkäpitoluokitus, pysähtyvät nopeammin märällä tiellä täysjarrutuksessa. Muutamalla metrillä voi olla suuri vaikutus hätätilanteessa. 

Huomautus: ota ajaessa aina huomioon suositeltu turvaväli.

*Mitattuna UNECE-asetuksessa 117 määritettyjen testaustapojen mukaisesti. Jarrutusmatkat voivat vaihdella ajo-olosuhteiden ja muiden tekijöiden mukaan. 

Ohiajomelu. Renkaan tuottaman ohiajomelun taso desibeleinä. Melutaso luokitellaan asteikolla A (hiljainen) – C (äänekäs).

EU:n rengasluokitukset ottavat huomioon myös renkaan ulkoisen melutason. Valitsemalla renkaan, jonka meluluokitus on hyvä, voit pienentää ajamisen ympäristövaikutusta. Melutaso on jaettu luokkiin A, B ja C. Renkaan tarkka mitattu vierintämelu on ilmoitettu desibeleinä merkinnän alaosassa. Alhaisen melutason renkaissa arvo on 67–71 dB. Korkeimman melutason renkaissa arvo on 72–77 dB. Muutaman desibelin kasvu tarkoittaa suurta eroa melutasoissa. Itse asiassa vain 3 dB:n ero kaksinkertaistaa renkaan tuottaman ulkoisen melun.