Norway NO
Bytt land

Sesongdekk

Bør du kjøpe vinterdekk?

Vinterdekk er konstruert for å tilby trekkevne og kontroll under de kalde månedene. Dette er lovpålagt i noen europeiske land, men det kan også være et smart valg når vintrene er relativt milde. Hva gjør et vinterdekk annerledes?

De tilbyr tryggere kjøring ved kaldt vær: Vinterdekk fra Fulda benytter en spesiell silikablanding som bedrer dekkets ytelse straks temperaturen synker under 7 °C. Denne blandingen gjør det lettere å starte, stanse og svinge på kalde veidekker. Helårsdekk eller sommerdekk kan fremdeles fungere om vinteren, men vinterdekk er laget for å gi bedre kontroll når det er kaldt.

De er designet for kraftig trekkevne på vinterføre: På våre produktsider vil du se at vi snakker om "lameller" på våre vinterdekk. Disse ekstra rillene i slitebanene gir dekket ekstra veigrep på krevende vinterføre. Bredere slitebaneblokker øker evnen til å kanalisere vekk snø fra dekket. Dersom du bor et sted hvor vinter innebærer et hardt islag på veibanen, vil vinterdekk med pigger tilby ekstra godt veigrep.

Slik kjøper du vinterdekk

Ettersom det nye EU-dekkmerket ikke vurderer ytelsesegenskaper om vinteren, er det en god idé å innhente uavhengige råd fra annet hold. Her kan uavhengige dekktester være hjelpsomme. Disse upartiske vurderingene kan hjelpe deg med å velge hvilke egenskaper ved dekket som er riktige for ditt kjøretøy, ditt klima og din kjørestil. Din lokale dekkforhandler vil også kunne hjelpe deg med å undersøke muligheter, og vite mer om hva som fungerer i ditt område.

Vinter-, sommer- og helårsdekk har ulikt veigrep. Blandes dekk som ikke har samme slitebanemønster eller egenskaper kan det redusere ytelsen når du trenger den mest. For optimal håndtering må du bruke samme sett dekk på alle fire hjulene.

Dersom du tar godt vare på vinterdekkene, vil den smarte investeringen vare lengre. Dette betyr at man lagrer dem på siden, og ikke med slitebanen vendt ned. Ved å oppbevare dem i spesialposer bidrar man dessuten til å beskytte dem utenfor sesongen. Dersom du ikke har nok plass der du bor kan du snakke med din lokale forhandler om andre lagringsmuligheter.

Vinterdekk er konstruert for å gi deg godt veigrep på vinterføre. De kan tilby deg kjøreglede i de kalde månedene, men du bør alltid vektlegge trafikksikkerheten fremfor alt annet. Vinterdekk kan ha en lavere hastighetsrangering enn tilsvarende sommerdekk. Sjekk den anbefalte hastighetsrangeringen på dekkene og påse at du ikke overskrider den.

Det er en god idé å kontrollere dekkets lufttrykk og slitebanedybde ofte. Ved å opprettholde riktig lufttrykk i dekkene får du mest mulig ut av dem. Slitebanedybden er viktig for å opprettholde optimal ytelse. Der hvor det er lovpålagt med vinterdekk, er det også normalt en minste tillatt slitebanedybde. EU-reglene krever minst 1,6 mm slitebanedybde på sommerdekk. Hos Fulda anbefaler vi at vinterdekk har en slitebanedybde på minst 4 mm.